Køb af brugt bil-guide

 

Vi har samlet en lille ‘køb af brugt bil-guide’, som skal give dig ro i maven, når du skal købe brugt bil. Derudover svarer den også på nogle af de spørgsmål, vi ofte hører fra vores kunder. Sidst, men ikke mindst, skal vores ‘køb af brugt bil-guide’ hjælpe dig med at tage den endelige beslutning om valget af bil.

Det kan virke som en jungle at købe brugt bil, da udvalget og forskellene nærmest er større, end når du skal købe ny bil. Det behøver dog ikke være svært at købe en brugt bil.

Læs vores 6 punkter i denne ‘køb af brugt bil-guide’, så er du allerede bedre rustet.

1) Behovsafklaring
– Hvorfor skal du have bil?

Alt starter ud fra dit behov. På det punkt er der ingen forskel på at købe brugt eller ny bil. Ofte er behovet jo det, der får dig til at gå på biljagt, og det er da også et perfekt sted at starte. Så det første punkt i denne ‘køb af brugt bil-guide’ er behovsafklaring.

Hvorfor kigger du efter bil? Det kan der være mange grunde til:

– Familieforøgelse

I venter barn og skal have mere plads i bilen. Det kan være, I skal have en bil, der kan rumme en barnevogn, og det kan i samme tråd være, at I skal have en bil, der kan rumme 6+ passagerer.

– Din gamle bil er færdig

Du har været glad for din bil, men nu er den efterhånden ved at stå af, hvorfor du leder efter noget, der dækker de samme behov, som din tidligere bil har klaret.

–Trailer

Du skal have en bil, der kan køre med trailer – og måske endda hestetrailer.

– Bil nr. 2

Jeres hverdag har ændret sig. Du har eventuelt fået nyt job – eller måske har I købt nyt hus. Derfor har I brug for en bil nr. 2, som kan køre fra A til B uden at koste for meget.

– Økonomi

Du er træt af at have en bil, der sluger lidt for meget brændstof i takt med at brændstofpriserne har ændret sig

– Bybil

Du har behov for en lille, kompakt bil, der er nem at parkere med i byen.

– Pendlerbil

Du har behov for en bil, der kan køre langt. Derfor skal den have en behagelig komfort og levere en lige så behagelig biløkonomi.

– Grønne ambitioner

Bilerne er blevet mere grønne, og det er din bil-opfattelse bestemt også. Derfor vil du gerne have en elbil eller plug in-hybridbil, så du kan køre mere miljøbevidst.

– Arbejde

Du har fået et arbejde, hvor en bil er nødvendig. Det kan endda være, at det skal være en bestemt slags bil, hvis du eksempelvis skal køre ud til kunderne.

– Bare fordi …

Du skal have ny bil, bare fordi … du har lyst. Det er der bestemt ikke noget galt med, og i så fald skiftes behov ud med ønsker, som skal prioriteres (læs punkt 4).

Meget, meget mere

Der kan være utallige grunde til, at du skal købe bil. Afstem, hvorfor du skal have ny bil, så er det langt lettere at finde den rigtige. Det er også altid langt nemmere for bilforhandleren at guide dig på vej.

2) Overvej om du skal købe brugt eller ny bil

Før du jagter bilmodeller, skal du tage ordentlig stilling til, om det i virkeligheden er en brugt bil, du ønsker. Hvad er egentlig fordelene og ulemperne ved at købe en brugt bil frem for en fabriksny bil?

Fordele

Spar penge
Fordelene ved at købe en brugt bil er, at der er penge at spare. Det er næsten altid derfor, vores kunder i første omgang begynder at kigge på brugtbilmarkedet. Mange af de brugte biler, vi sælger, er faktisk demobiler, som kun lige har akkurat har trillet over kantstenen. Derfor er brugte biler ikke udelukkende ensbetydende med gamle biler. Du kan få en praktisk talt ny bil til en mindre pris.

Vil du sælge din brugte bil igen, vil tabet også ofte være mindre, da en ny bil taber værdi, så snart den tages i brug.

Få mere bil for pengene
I takt med at du får en billigere bil, kan du også få en bil, som du ellers ikke ville have råd til. Det kan være, at du har forelsket dig i en bestemt model, som du ikke kan købe fra ny. Så har du på brugtbilmarkedet muligheden for at købe tilsvarende model til billigere penge. Ikke nok med at det er billigere, så kan prisen få endnu et nøk ned alt efter, hvad du er villig til at gå på kompromis med: Alder, kilometertal, HK osv.

Du får bilen med det samme
Der kan være ventetid på nye biler. Når du køber en brugt bil, får du den med det samme og kan nyde dit nye køb.

Ulemper

Take it or leave it
Når du køber ny bil, kan du nærmest bygge den, som du vil i forhold til udstyr, motor/batteri, farve osv. Når du køber en brugt bil, kommer den med forrige ejers valg, som du må acceptere eller lade være. Det er ikke altid en ulempe, men din frihed i egne valg er naturligvis begrænset.

En brugt bil er … brugt
Den store fordel ved at købe en ny bil er, at den kommer direkte fra fabrikken. Du ved med sikkerhed, hvad du får. Køber du en brugt bil hos en forhandler, ved du i dagens Danmark også, at den er tjekket i fra top til tå. Men en brugt bil er brugt, og den kan naturligvis komme med skønhedsfejl og slitage.

Du køber en “ældre kollektion”
Er du typen, der skal have det nyeste af det nyeste i din bil, så er det selvfølgelig også smart at gå efter en ny bil. Mange brugte biler kan naturligvis godt være nærmest nye biler, men de vil selvfølgelig altid være et skridt efter den nye bil, som er ved at blive lanceret. Det handler om din prioritering.

3) Sæt pris på bilen

Prislejet er også et vigtigt element i vores ‘Køb af brugt bil-guide’. Når du overvejer at købe brugt bil, skal du overveje, hvilket prisleje, du kan – og vil – købe for. Det gælder både udbetalingen, brændstoføkonomien, service, grøn ejerafgift og generelt din månedlige biløkonomi. Få lagt et budget og snak med bilforhandleren eller banken om dine/jeres finansieringsmuligheder.

Det er langt sjovere at kigge efter biler, når man ved, hvad der er realistisk.

4) Prioriteter – 12 punkter

Har du fundet ud af, hvad du skal købe bil for, er det næste spørgsmål, hvad der er vigtigst for dig. At købe bil er – for de fleste – kompromisernes kunst.

Vil du have den store og kraftfulde SUV eller lange stationcar, må du påregne, at de grønne afgifter kan være større. Vil du køre langt og billigt på literen med en dieselbil, må du acceptere, at du kører mindre grønt. Vil du have en næsten ny bil, må du påregne, at prisen er højere i forhold til de biler, der er ældre og har kørt længere.

Om du køber en ny bil eller en brugt bil, handler det altid om, hvad der er vigtigst for dig.

Det bedste du kan gøre, er at overveje dine prioriteter. Hvad er vigtigst for dig? Her er nogle af de punkter, som du skal prioritere mellem:

  1. Biltype
  2. Bilmærke
  3. Biltype / Karrosseri
  4. Bilstørrelse
  5. Bilens brændstoføkonomi
  6. Bilens motor og HK
  7. Bilens alder
  8. Bilens modelår
  9. Bilens kørte kilometer
  10. Bilens udseende
  11. Bilens udstyrsniveau
  12. Bilens bæredygtighed

Der er flere parametre, såsom sikkerhedsniveau, men de resterende punkter er ofte inkluderet i ovenstående 12 punkter. Vi foreslår, at du skriver de 12 punkter ned på et stykke papir – eller på telefonen – og dernæst laver din egen prioritering. Det gør det langt nemmere, når du skal ud og vælge en brugt bil. På den måde er det nemmere og sjovere at jagte din drømmebil.

Scenarie

“Du vader rundt på N.O. Jensens parkeringsplads og kigger på sedlerne bag de brugte bilers forruder. Pludselig spotter du en Hyundai i30. Den passer perfekt til dit ønske om en stor og rummelig familiebil, og den har tilmed kun kørt 4.500 km. Desuden er den fra 2021, hvilket er over al forventning. Men, men, men … prisen er 349.000 kr., hvilket du godt ved, er en del for meget ud fra dit budget. Så du går på jagt efter lignende til en billigere pris.
To biler væk fra først bil står endnu en Hyundai i30-model. Der er dog stor forskel på varianterne. Denne er ikke en N-line. Den er fra 2019 og har kørt 40.000 km mere. Det er en anden variant, og den har desuden et helt andet udstyrsniveau. Til gengæld koster den også næsten 200.000 kr. mindre og derfor passer den noget kun bedre til din økonomi. På din prioritetsliste var alderen eller udstyret nemlig ikke det vigtigste, men derimod størrelsen på grund af familien og hestekræfterne, fordi du selv ønsker en bil, der kan trække lidt. Derfor er du også indforstået med, at du måske skal have en lidt ældre bil, hvis bare de andre krav gør sig gældende. Men ja, bilen må godt kunne trække lidt, og du ærgrer dig over, at bil nr. 2 “kun” har 120 Hk, for så går du efterhånden på kompromis med for meget.

… forsætter

Et par rækker længere henne står endnu en Hyundai i30 i koksgrå metal. Den er fed. Bilen ligner meget bil nr. 2 og har kørt samme antal kilometer. Denne er også fra 2019. Den betydningsfulde forskel er, at den har 140 Hk, hvilket får dig til at tænke “YES”. Selvom den koster godt og vel 30.000 kr. mere, er det lige præcis det, du ledte efter, og du holder dig stadig indenfor budgettet. Den må du prøve … Hov, der står også en Mazda 6 lidt længere nede af vejen, som du nok hellere må sammenligne med bagefter”.

Scenarie-slut …

Dette er et godt eksempel på, hvordan man kigger på brugte biler ud fra prioriteter. Hvis du ikke er så meget til jagten og allerede kender dine krav, kan du også altid spørge salgskonsulenterne til råds. Hos N.O. Jensen vil vores salgskonsulenter hellere end gerne vise dig nogle modeller, der passer til dine ønsker og prioriteter. Ovenstående scenarie er jo lidt gammeldags forklaret, for i dag kan du også med lethed gennemgå samme scenarie online. På vores brugtbil-side lader vi dig jagte drømmebilen ved at scrolle ned gennem udvalget. Men du kan også blot filtrere udvalget ud fra dine ønsker og prioriteter.

5) Prøvekør, prøvekør, prøvekør

Det vigtigste punkt i vores lille ‘Køb af brugt bil-guide’ er punkt nummer 4: Prøvekør, prøvekør, prøvekør. Du kan læse nok så meget om bilerne, men du oplever bilerne bedst, når du sidder bag rattet og kører en tur. At prøvekøre bilerne kan hjælpe dig i store dele af valget.

  1. Bilmærke: Prøvekør – Hvilket mærke passer til dig og din kørestil?
  2. Biltype: Prøvekør – Er du til stationcar eller vil du have bedre udsyn i en SUV?
  3. Budget: Prøvekør – Hvad får du for pengene?
  4. Bilstørrelse: Prøvekør med familien – Er den stor nok?
  5. Bilalder: Prøvekør – Synes du, at bilen mærkes forældet?
  6. Bilens motor og HK: Prøvekør – Kan du mærke forskel?
  7. Bilens udstyrsniveau: Prøvekør – Har du alt, du skal bruge?
  8. Bilens brændstoføkonomi: Prøvekør – Hvor langt kører bilen på din strækning?
  9. Bilens bæredygtighed: Prøvekør – Kan du lide lyden og følelsen i en elbil?

Det er altid en god idé at prøvekøre bilerne. Det gælder, når du skal finde ud af, hvad der passer dig, men også når du skal vælge en konkret bil. Vi siger altid til vores kunder, at de bør køre en tur. Det giver bare en større indsigt i behov og ønsker. Mange har en forudindtaget idé om, hvilken slags bil der passer til dem. Men så prøver de bilen og finder ud af, at de slet ikke kan lide bilens komfort og køreegenskaber. Vi er alle forskellige, og netop derfor findes der masser af biler og bilmærker.

Det svarer lidt til at købe bukser

Du finder et par bukser, som ser godt ud og passer til prisen. Når du så har prøvet bukserne, synes du ikke helt, at de sidder, som du ønsker, og bevægeligheden er heller ikke din kop te. Derfor prøver du nogen magen til i et andet mærke og finder ud af, at bukserne passer bedre til dit behov.

Når du skal købe brugt bil, er det kun endnu vigtigere at prøvekøre bilen. Du kan mærke den præcise model og mærke den nøjagtige bil, som du er ved at købe.

6) Privatkøb eller bilforhandler?

Når du skal købe brugt bil, ligger der også et stort spørgsmål om, hvorvidt du bør købe fra en privatperson eller en bilforhandler. Nu er vi jo bilforhandler, så vi er nok lidt farvet, men ikke desto mindre kan vi opridse forskellen på at købe hos en forhandler versus privat.

Den største fordel ved at købe privat er, at du kan gøre et økonomisk scoop. Der kan være endnu større besparelse at hente, end når du køber en brugt bil hos en forhandler. Ulempen er til gengæld, at du overtager bilen som beset inkl. de fejl og mangler, den måtte have.

Uanset hvilken bilforhandler, du køber igennem, vil den brugte bils fejl og mangler være omfattet en lovpligtig reklamationsret. Reklamationsretten gælder altid i 2 år fra overdragelsen. Derudover gennemgår værkstedet bilen for eventuelle fejl, inden den overleveres til dig. Du kender derfor den bil, du overtager og ved, hvad du får for dine penge. Forhandleren sørger også for korrekt registrering og slutseddel, så du med stor sikkerhed kan overtage bilen i dit navn og med nedskrevne vilkår. Kort og godt:

  • Privatkøb: Større besparelse og mindre sikkerhed
    Med et privatkøb kan du gøre et scoop, men du kan også købe katten i sækken.
  • Køb hos en forhandler: Stor sikkerhed og mindre besparelse
    Ved køb hos en forhandler får du stadig en noget billigere bil og stor sikkerhed i
    overdragelsen.

OBS: Tjek altid restgælden, hvis du køber privat. Overtager du en bil med gæld, overtager du også gælden. Desuden skal I som privatpersoner også omregistrere bilen sammen.

Som sagt er vi nok lidt farvet på grund af vores erhverv, men det er FDM ikke (vil vi påstå). FDM har også lavet en tjekliste til dig, der overvejer at købe en brugt bil fra en privatperson:

Køb af brugt bil-guide | Har du flere spørgsmål?

De 6 punkter i vores ‘Køb af brugt bil-guide’ behandler nogle gængse spørgsmål til køb af brugte biler. Hvis du vil have endnu flere svar på typiske spørgsmål, så tjek vores FAQ-side.

Du er også altid velkommen til at kontakte os med både store og helt små spørgsmål:
· no@no-jensen.dk // +45 96316666

Nedenfor har vi samlet et par genveje til dig, der vil have mere information:

N.O. Jensen – Vi vil det bedste for dig og din bi

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!