FAQ: Leasing af bil

Hvornår kan det betale sig med leasing af bil? Hvad er forskellen på leasing og køb? Hvilke leasingtyper findes der? Hvad er fordelen ved leasing af bil i det hele taget?

Før vi tager hul på svarene og indlægget, giver vi dig lige vores belæg for at tale om leasing. N.O. Jensen har over 80 års erfaring som bilforhandler. Vi har fire bilmærker under samme tag. I al den tid bilmærkerne har tilbudt leasing, har vi selvfølgelig også. Derudover præsenterede vi i 2021 vores eget datter-leasingselskab, N.O. Lease. I dag tilbyder vi:

Hvad betyder leasing af bil?

Leasing af bil er et populært alternativ til bilkøbet, der lader dig leje bilen i en længere leasingperiode. Formålet er at tilbyde en anderledes mulighed for at finansiere bilen til en lavere udbetaling og en månedlig lejepris. Det er vigtigt at understrege, at den nøjagtige forståelse af leasing afhænger af den enkelte leasingtype, da der eksempelvis er forskel på, om du flexleaser, splitleaser eller privatleaser. Forskellen kan du læse mere om længere nede.

Begrebet “Leasing af bil” så første gang dagens lys i 2008 og har ikke brug bakspejlet siden. Dengang var det ganske få, som kendte – og anvendte – muligheden. Fra 2012 voksede tendensen ud over elitens rammer og fandt vej til den almene dansker. Derfor er leasing i dag et udbredt fænomen, som mange overvejer, når de skal have ny bil.

En stigende vækst i leasing af bil giver naturligvis også en stigende vækst af spørgsmål. Vi forsøger i dette indlæg at svare på de mest gængse leasingspørgsmål.

Hvad er forskellen på leasing og køb?

Leasing af bil er et alternativ til at finansiere en bil. Kort og godt er den store forskel, at du ved et køb betaler for hele bilen og dermed også får ejerskabet over bilen. Med leasing betaler du en førstegangsydelse og lejer dernæst bilen for et månedligt gebyr. Ejerskabet forbliver ved leasingselskabet.

Bil-leasing → Du lejer en bil
Bilkøb → Du ejer en bil

Det er selvfølgelig meget forenklet beskrevet, da leasingtyperne er lige så forskellige som forskellen mellem køb og leasing. Eksempelvis giver flexleasing (finansiel leasing) dig en form for ejerskab over bilen, da du selv indestår for restværdien ved udløb af leasingaftale.

Hvornår kan det betale sig at lease?

Ens for alle leasingtyper er, at du i større eller mindre grad får økonomisk frihed og sikkerhed. Derudover får du en fleksibel mulighed for selv at definere din leasingaftale og dermed biløkonomi. Og så får du generelt bare flere muligheder.

Du skal overveje at lease, hvis du skifter bil i et tidsrum af 1-3 år. Du skal også overveje at lease, hvis du vil have større fri likviditet. Derforuden kan vi ikke skære leasing-fordelene over en kam, da det igen afhænger af den enkelte leasingtype. Eksempelvis kan privatleasing (operationel leasing) især betale sig for dem, der ved, hvor mange kilometer bilen skal køre årligt. Anderledes kan flexleasing (finansiel leasing) i højere grad betale sig for dem, der ønsker en premiumbil, da du betaler mindre i registreringsafgift, du får større ejerskab og generelt får du en mere fleksibel leasingaftale.

N.O. Jensen har et datterselskab til leasing. Her kan du læse meget mere om, hvilke fordele der er forbundet med at lease biler: www.n-o.lease.dk.

Hvilke leasingtyper findes der?

Leasing af bil er ikke bare leasing af bil. Du kan lease på mange forskellige måder. Leasing-begreberne har det med at blive brugt flittigt i øst og vest, hvilket kan gøre det svært at afkode begreberne betydning. Vi prøver at gøre det lidt lettere ved at opdele leasing i BEHOV og TYPE.

Leasingbehov

Leasingbehov dækker dét, bilen skal bruges til.

  • Privatleasing
    Leasing til privatkøbere
  • Erhvervsleasing
    Leasing til erhvervsbrug
  • Splitleasing
    Leasing fordelt mellem privatbrug og erhvervsbrug
Leasingtype

Måden leasingaftalen skrues sammen på – finansielt.

  • Privatleasing (Operationel leasing)
  • Flexleasing (Finansiel leasing)
  • Sæsonleasing

Nedenfor har vi samlet de leasingbehov og -typer, som vi netop har opridset, da det er de mest udbredte.

Hvad er privatleasing?

Privatleasing (Behov)

For mange betyder privatleasing, at du leaser som privatperson. Grunden til at behovet og typen ofte sammenblandes er, at de private købere ofte vælger operationel leasing (privatleasing).

Privatleasing (Type)

Privatleasing (operationel leasing) er betegnelsen for leasingtypen, der kan sammenlignes med boligudlejning. Du lejer en bil i en periode for et månedligt lejegebyr, og derudover skal du lægge en udbetaling som en del af aftalen. Leasingaftalen inkluderer et X antal kilometer, du kan køre i en X periode. Dog kan antal kilometer næsten altid udvides i form af et tillæg til leasingaftalen. Fordelen er, at du altid kender din biløkonomi og har frihed til at skifte bil oftere.

Fordelene ved privatleasing (operationel leasing) er:

  • Du kan lettere skifte bil efter behov
  • Familieforøgelse, Arbejde, Interesse
  • Du får en overskuelig, sikker biløkonomi
  • Du skal ikke selv sælge bilen igen (modsat køb og flexleasing)
  • Du får som oftest service og vedligeholdelse med i leasingaftalen
  • Du får en nem, sikker og enkel finansiering af bilen

Hvad er flexleasing (finansiel leasing)?

Som navnet antyder, er flexleasing den fleksible form for leasing. Ved flexleasing kan du sprede registreringsafgiften ud over den månedlige betaling. Det betyder, at du skal betale mindre up-front for bilen, hvilket gør, at din likviditet belastes mindre. Flexleasing er især populært for dem, der vil købe biler i premiumsegmentet. Her kan registreringsafgiften skræmme mange væk, men ved at betale mellem 0,5% til 2% af registreringsafgiften hver måned i stedet, kan du lettere få råd til bilen i din månedlige biløkonomi. Derudover er der også den store fordel, at du ikke er lige så låst i en leasingaftale, som ved privatleasing (operationel leasing). Du bestemmer nemlig selv, hvor mange kilometer du månedligt kører, du er selv herre over at istandsætte bilen, og du har selv mulighed for at definere dit månedlige gebyr.

Overordnet set får du noget nær et ejerskab over bilen, men bare med en fleksibel finansieringsform og dermed større muligheder.

– Hvorfor flexleaser alle så ikke bare?

Fordi der med stor frihed også følger et større ansvar. Flexleaser du, er det dit ansvar at vedligeholde bilens stand – på godt og ondt. Og hvis du ikke vedligeholder bilen, er det også dit tab. For med flexleasing står du selv for at sælge bilen, når leasingperioden stopper. Det betyder også, at du hæfter for restværdiens difference. Er restværdien 100.000 kr., og du sælger bilen for 110.000 kr., får du 10.000 kr. med i handlen. Sælger du samme bil for 90.000 kr., skal du til gengæld også betale den negative difference til leasingselskabet.

Fordelene ved flexleasing (finansiel leasing) er:

  • Du har større frihed
  • Du kan finansiere drømmebilen
  • Du har ingen KM-begrænsninger
  • Du får en større form for ejerskab
  • Du får store besparelser på registreringsafgiften
  • Din likviditet belastes mindre
  • Dine finansieringsmuligheder er meget fleksible

Hvad er sæsonleasing?

Sæsonleasing stemmer også overens med sit navn. Leasingtypen lader dig lease en bil til årstidens forskellige sæsoner. Det betyder, at du mere eller mindre kun betaler for de måneder, bilen er på vejen. Bilen vil være indregistreret på plader i et ønsket antal måneder om året. Resten af året finansieres bilen uden nummerplader og registreringsafgift på stilstand.

En stor fordel ved sæsonleasing er, at du har muligheden for at lease den bedste bil til hver årstid. På den måde kan du få den store og stærke SUV til vinterens glatte veje, og modsat kan du køre sportsvogn under solens stråler i sommerhalvåret. Det er et meget karikeret eksempel, og det kan i lige så grad handle om et skiftende behov på arbejdet, i familien eller noget helt tredje. Muligheden gør bare, at du kan køre i den rigtige bil på det rigtige tidspunkt. Derudover har det den økonomiske gevinst, at du slipper for beskatning af bilen, når den ikke kører på vejene.

Fordelene ved sæsonleasing er:

  • Du slipper for beskatning i de måneder, bilen holder stille
  • Du kan vælge en bil specifikt til årstiden
  • Du vil have mindre afskrivning på bilen, da du kører færre kilometer
  • Du kan lettere skifte bil

Hvad er erhvervsleasing?

Erhvervsleasing er leasing til erhverv. Ordet dækker ikke over en leasingtype, men over et leasingbehov: En bil til erhvervsbrug.

Derfor kan leasingtypen også være både flexleasing, splitleasing og sæsonleasing. Som arbejdsgiver har du en række fordele ved at erhvervslease frem for at købe bilen. Hvis bilen kun anvendes til erhverv, er leasingaftalen fradragsberettiget. Derudover er det også fordelagtigt at lease ældre biler, da beskatningen for biler over 3 år bliver beregnet ud fra handelsværdien og ikke nyprisen. Når du leaser, frigør du også likviditet i virksomheden, da førstegangsydelsen af gode grunde vil være mindre. Det lyder jo alt sammen godt, men om du køber eller leaser, afhænger af dit behov, din risikovillighed og dit ønske til fleksibilitet. Et kontrapunktisk eksempel er, at erhvervsleasing kan blive dyrt, hvis du ikke just har nogenlunde styr på, hvor mange kilometer, der skal køres om året. Kører du for lidt eller for meget, vil det blive dyrere for dig at lease.

Fordelene ved erhvervsleasing er:

  • Momsen kan fratrækkes i virksomhedens regnskab
  • Beskatning af ældre leasingbiler beregnes ud fra handelsværdien
  • Mere fri likviditet i virksomheden
  • Lavere risiko og stor fleksibilitet ved leasing af bil
  • Stor medarbejdertilfredshed

Hvad er splitleasing?

Det sidste leasingbegreb, vi vil udpensle, er splitleasing, som samler det bedste fra begge verdener. Splitleasing er for dig, der vil bruge bilen til både privat og erhverv. Her deler virksomheden og privatpersonen omkostningerne i leasingperioden. Det smarte ved splitleasing er, at både firma og privatperson sparer penge ved at deles om bilen. Derudover behøver fordelingen ikke være 50/50. Hvis bilen primært skal bruges til erhvervskørsel, kan leasingaftalen tegnes således, at virksomheden betaler 65% af de samlede omkostninger, og at du som privatperson betaler de resterende 35%. Heri ligger selvfølgelig, at de kørte kilometer skal svare til fordelingen.

Som virksomhed giver du en fordelagtig mulighed til dine medarbejdere, og du vil desuden ofte opleve færre samlede omkostninger. Som privatperson undgår du at blive beskattet af fri bil (når du kører i firmabilen til private formål). Derudover har du også stadig ret til kørselsfradrag. Sidst, men ikke mindst, får du en billig privatbil, da firmaet betaler for al den tid, bilen bruges til erhverv.

Fordelene ved splitleasing er:

  • Omkostningerne kan deles mellem virksomhed og privatperson
  • Leasingaftalen kan skræddersys ud fra kørselsfordeling
  • Privatpersonen kan stadig på befordringsfradrag
  • Privatpersonen beskattes ikke for fri bil
  • Du kan få råd til en højere prisklasse af biler

Hvilke biler kan jeg lease? Hvilke bør jeg lease?

Som udgangspunkt kan alle biler leases, men ikke alle er fordelagtige at lease. Så spørgsmål er nærmere, hvilke slags biler, du bør lease. Der nogle slags biler, som er mere nærliggende at lease end andre. Dyre biler i premiumsegmentet kan være svære at finansiere gennem et køb. Derfor er der mange, der benytter sig at muligheden for at lease disse biler. Hvis du er til dyre og ekstravagante biler, er du formentlig også typen, der gerne vil køre i lidt forskelligt med tiden. Det er kun endnu en god grund til at lease premiumbilerne. Alle biler kan leases, og det handler snarere om dit behov end dine muligheder.

Spørg os om alt vedrørende leasing af bil

Vi håber, at vores indlæg gav stof til eftertanke eller svar på dit spørgsmål. Hvis du stadig sidder tilbage med et spørgsmål eller er i tvivl om noget, så send os en mail. Det koster absolut ingenting at få svar på spørgsmål, og vi vil hellere end gerne hjælpe.

Du kan med fordel besøge www.no-lease.dk, hvor alt drejer sig om leasing. Her kan du både finde lækre biler og mere information om leasing.

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!