FAQ: Hvad skal du gøre, når du får et stenslag?

stenslag

Du kommer kørende, og pludselig hører du et højt smæld fra forruden, og bang, så har du fået et stenslag eller måske endda en stor revne i forruden. Og så går det op for dig, at det kommer til at koste dig penge. Men hvad gør du, hvis uheldet er ude?

Vi har udarbejdet et skriv om, hvordan du bedst håndterer skader på din forrude. Artiklen her skal gøre dig klogere på reglerne for et stenslag og de fordele, der følger med ved at vælge et autoriseret værksted som N.O. Jensen til at udbedre skaden. Derudover præsenterer vi en tommelfingerregel, som er god til at hjælpe dig med at vurdere, om skaden kan repareres eller ej.

Vinteren er højsæsonen for stenslag

Selvom stenslag kan forekomme året rundt, er risikoen for at få en skade i forruden generelt højere i vinterhalvåret. Det skyldes, at sne og sjap i vinteren lettere fører sten ud på vejene.

Stenslag kan dog også ske om sommeren – især hvis du kører bag en lastbil eller en bil med trailer, der ikke er ordentligt dækket af. Her kan både sten og grus flyve af og forårsage skader på bilens forrude.

En anden risiko for stenslag er ved vejarbejde. Ved vejarbejde skal du nemlig være ekstra opmærksom, da der kan være mere grus på vejen, som andre køretøjer har hvirvlet op. Der er derfor stor risiko for skader ved et vejarbejde.

Det er også svært at undgå stenslag fuldstændigt. Men for at mindske risikoen kan du tage nogle forholdsregler. Vi anbefaler, at du holder ekstra afstand til den forankørende – især ved lastbiler og biler med trailere. Derudover kan du med fordel overveje at finde alternative veje for at undgå vejarbejde. Men det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort.

Regler for slag i forruden

I de fleste tilfælde er det tilladt at køre videre med et stenslag i forruden, så længe det drejer sig om et mindre slag. Der er dog situationer, hvor både placeringen og størrelsen af stenslaget gør, at bilen ikke må køre videre indtil en reparation er sket.

Du vil ikke blive straffet for at køre med et mindre stenslag i forruden. Med andre ord vil det altså ikke være nok til, at politibetjenten tager bødehæftet frem. Du vil dog få en bøde, hvis der er tale om en større revne, der begrænser dit udsyn gennem forruden. Det er nemlig ulovligt at køre med sådan en skade.

Ved et bilsyn vil en synsmand ikke godkende din bil, hvis du har et betydeligt stenslag eller en større revne i forruden. Hvis synsmanden vurderer, at skaden forhindrer et klart udsyn, vil din bil ikke blive godkendt ved et bilsyn. Derfor er det nødvendigt at få repareret forruden hurtigst muligt, før bilen igen kan komme på vejen.

Hvornår bliver bilen ikke godkendt til syn?

En synsmand arbejder ud fra, at en forrude er opdelt i tre områder kaldet A, B og C.

syn af bil

Område A

Område A er placeret lige over ratnavet og udgør førerens primære synsfelt. Et stenslag i område A vil ikke blive godkendt, hvis skaden er større end to millimeter i diameter. Forruden vil blive påkrævet en reparation eller en udskiftning hurtigst muligt – selvfølgelig afhængigt af glasskadens størrelse.

Område B

Område B ses på begge sider af området A. Et stenslag i område B er ulovligt, hvis det er over 10 millimeter i diameter, og en revne er over 55 millimeter i længden. Bilen vil ikke blive godkendt, da det er ulovligt at køre med en skade på den størrelse.

Område C

Område C er placeret i passagersiden. Her må et stenslag ikke være over 30 millimeter i diameter, mens revner ikke må være over 150 millimeter lange. Et stenslag eller en revne med den størrelse vil heller ikke blive godkendt ved et syn.

Hvis uheldet er ude, hvad gør du så?

Har du været så uheldig og fået en glasskade i forruden? I så fald er det først og fremmest vigtigt at tage hånd om skaden hurtigst muligt efter uheldet. Ved at handle hurtigt har du mulighed for at undgå, at skaden forværres.

Et stenslag behøver ikke altid være lig med en udskiftning af ruden. Det er dog vigtigt, at du får repareret stenslaget med det samme, da det mindsker risikoen for, at skaden udvikler sig til en større revne. Hvis revnen er “løbet” og blevet stor, kræver det i de fleste tilfælde en udskiftning af hele forruden.

Ved et stenslag i forruden anbefaler vi altid, at du sætter et stenslagsplaster på skaden. Det er bedst at gøre umiddelbart lige efter, skaden er sket. Plastret forhindrer både vand og snavs i at trænge ned i de små revner. Ved at beskytte slaget sikrer du en flottere reparation af skaden.

Som et professionelt skadecenter anbefaler vi, at du får dækket stenslaget hurtigst muligt med enten et stenslagsplaster, gennemsigtig tape eller et klistermærke. Det er dog vigtigt at understrege, at du ikke må benytte tape eller klistermærker, der forringer dit udsyn gennem forruden, da det er ulovligt at køre med.

Kontakt dit lokale værksted

Hos N.O. Jensens skadecenter har vi repareret adskillige glasskader gennem årene. Vi anbefaler, at du hurtigst muligt booker tid til reparation, hvis uheldet er ude. Vores dygtige teknikere kan hurtigt og effektivt reparere dit stenslag, så du undgår, at skaden bliver forværret. Det kan også spare dig udgiften til en helt ny forrude.

God tommelfingerregel til vurdering af stenslag

Er du i tvivl om, hvorvidt dit stenslag kan repareres? I de fleste tilfælde kan et stenslag heldigvis repareres. Vi har lavet en god tommelfingerregel, som er værd at huske på, hvis du er usikker på, om en reparation er mulig:

Hvis stenslaget er større end en tokrone (over 2 cm) er det for stort til at blive repareret og kræver derfor en udskiftning af forruden.

Hos N.O. Jensen anbefaler vi også, at du kigger efter tre væsentlige ting, når du skal vurdere, om din rude kan repareres eller ej.

  • Er stenslaget begyndt at revne?
  • Er det større end 2 cm?
  • Er det mindst 5 cm fra kanten af forruden?

Hvis du kan svare ja til de ovenstående spørgsmål, bør du få udskiftet din forrude. Hvis du derimod kan svare nej til dem, kan dit stenslag med stor sandsynlighed repareres hos et autoriseret værksted som N.O. Jensen.

Er du stadigvæk i tvivl om, hvorvidt dit stenslag kan repareres? Så kontakt gerne N.O. Jensen eller kom forbi vores skadecenter på Hattemagervej 16 i Aalborg til en snak om dine muligheder for at få repareret skaden.

Hvordan repareres et stenslag?

Hos N.O. Jensen følger vi en helt speciel arbejdsgang, der er med til at sikre et godt slutresultat.

Vi starter med at rengøre stenslaget grundigt. Det er nemlig vigtigt, da limen skal kunne binde sig ordentligt til ruden. Hvis limen ikke binder sig til ruden, vil reparationen ikke blive pæn. Desuden kan du risikere, at ruden revner igen efter kort tid.

Dernæst anvender vi specialværktøj til at skabe et vakuum rundt om stenslaget, så limen kan blive fyldt i fordybningerne. Limen vil blive presset ind i fordybningerne, når vakuummet bliver sluppet. På den måde sikrer vi, at der ikke dannes luftbobler i limen.

Til sidst tørrer vi limen ved at benytte et UV-lys. Vi renser ruden for overskydende lim, så den bliver helt glat. Og vupti – så er din forrude god som ny igen!

Forsikringsselskaber dækker reparationen

Som vi tidligere har pointeret, er det vigtigt at få repareret stenslaget hurtigt, da du ellers risikerer, at din forrude revner. Forruden udgør en væsentlig del af bilens konstruktion, og det kan derfor påvirke din sikkerhed ved at køre rundt med en forrude, der har et svagt punkt.

Vi ved godt, at skader ofte opstår på de mest ubelejlige tidspunkter og måske ikke er indregnet i din økonomi. Det kan være super frustrerende at skulle bruge penge på noget, man ikke selv er ansvarlig for. Heldigvis dækker de fleste forsikringsselskaber i Danmark reparationer på glasskader.

De fleste bilister vælger at kontakte deres forsikringsselskab som noget af det første. Forsikringsselskabet vil ofte sende dig videre til et skadecenter, der kan udbedre din skade. Men i sidste ende er forsikringsselskabet faktisk ligeglad med, hvilket skadecenter du vælger at benytte.

Som kunde har du mulighed for selv at vælge det skadecenter, der skal udføre reparationen af skaden. Du kan derfor vælge et autoriseret værksted som N.O. Jensen.

Gode råd til dig og din bil

Med vores store erfaring inden for forsikringsskader anbefaler vi, at du følger nedenstående råd i forhold til din forsikring:

  • Sørg for at få udvekslet alle oplysninger, hvis skaden involverer en anden part.
  • Husk at tage billeder eller videoer af din skade, da de kan bruges som dokumentation for skadens omfang.
  • Kontakt dit forsikringsselskab og anmeld skaden hurtigst muligt.
  • Ring til N.O. Jensens skadecenter i Aalborg.

Den typiske misforståelse

Mange tror, at de er forpligtet til at ringe til deres forsikringsselskab først. Men du kan faktisk ringe direkte til N.O. Jensen. Vi sørger nemlig for at udbedre din skade og ordne hele papirarbejdet med dit forsikringsselskab!

– Vi kontakter forsikringsselskabet for dig –
– Du undgår lang ventetid og kringlede processer –

N.O. Jensen tager sig af dialogen med dit forsikringsselskab, bestilling af værkstedstid og selve reparationen. Du slipper dermed for alle bekymringer og sikrer dig, at det er os – dit lokale værksted – der skal udbedre din skade i forruden.

Vi samarbejder med alle forsikringsselskaber i Danmark, så vi samarbejder helt sikkert også med dit. Det er endnu en måde, hvorpå vi kan gøre vores service nem og bekvem for dig. For dig betyder det, at du roligt kan få hjælp til alle slags skader og vide dig sikker på, at det er i overensstemmelse med dit forsikringsselskab.

Vi ønsker selvfølgelig, at du skal gøre det, som du selv har det bedst med. Vi vil blot informere om, at du altså sagtens kan ringe direkte til N.O. Jensen på: 96 31 66 66.

stenslag reparation

Reparation af stenslag og andre skader
Vores professionelle teknikere står klar til reparation af stenslag, glasskader, større skader, buler og lakskader. Hos N.O. Jensens skadecenter kan du være sikker på, at din bil altid er i trygge hænder.

Alle reparationer udføres af erfarne teknikere, som nøje følger fabrikantens forskrifter. Det sikrer, at din bils garantier, værdi og køreegenskaber opretholdes på bedste vis. Det er en sikkerhed og tryghed for dig som kunde.

Hos N.O. Jensen står vi også altid klar til at hjælpe med akutte skader. Hvad enten du holder i nødsporet eller har brug for anden akut assistance. Du kan altid ringe direkte ind til vores skadecenter på 96 31 66 41.

N.O. Jensen – Dit lokale skadecenter i Aalborg

N.O. Jensen har mere end 80 års erfaring som autoriseret værksted. Vi står altid klar til hurtigt og effektivt at hjælpe dig og din bil sikkert videre i trafikken. Og det gode ved at vælge os er, at:

✓ Vi håndterer alle slags skader – både store som små
✓ Vi reparerer din bil efter fabrikantens forskrifter
✓ Vi samarbejder med alle forsikringsselskaber i Danmark

Du kan derfor trygt kontakte N.O. Jensen, når du får brug for et skadecenter. Vi er specialister i Hyundai, Mazda, Suzuki og Aiways. Det betyder, at vi er fortrolige med alle typer af skader, der måtte findes på de enkelte bilmodeller. Hos N.O. Jensen er du sikker på at modtage professionel og personlig hjælp.

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!