FAQ: Hvordan gør jeg bilen klar til bilsyn?

Bilsyn

Som bilejer vil der på et tidspunkt opstå et behov for at få din bil til bilsyn. Det kan virke overvældende, når du pludselig modtager en indkaldelse til bilsyn i din e-boks eller opdager, at din bil ikke har bestået synet. Som bilejer kan det være en fordel at forberede dig godt, inden du svinger forbi din lokale synshal. Men hvordan forbereder du dig bedst? Hvad indeholder et bilsyn, og hvad betyder resultatet i synsrapporten?

Du har formentlig interesse i, at din bil består synet uden problemer. Vi har derfor lavet et skriv, som skal tage dig gennem de vigtigste aspekter ved et bilsyn. Vi guider dig igennem hele processen og giver dig en praktisk tjekliste til, hvordan du gør din bil klar til syn. Alt, hvad du har brug for at vide, inden du besøger dit lokale synscenter.
Læs videre, og få svar på alt, du skal vide om et bilsyn:

• Hvad er et bilsyn?
• Hvornår skal bilen synes?
• Hvordan gør du bilen klar til syn?
• Hvad skal du medbringe til bilsyn?
• Hvad bliver tjekket under et bilsyn?
• Hvad gør man, hvis bilen ikke består synet?

Når du når til vejs ende i guiden, er du forhåbentligt blevet klogere på, hvordan du kan gøre din bil klar til syn, så den går igennem første syn.

Hvad er et bilsyn?

Et bilsyn er en regelmæssig inspektion og evaluering af dit køretøj, som bliver udført af en autoriseret synshal. Som bilejer er det lovpligtigt at få synet sin bil. Synet er nemlig med til at vedligeholde din bil og sikre, at dens sikkerheds- og miljømæssige forhold er i orden.

Et syn koster typisk omkring 500 kroner og tager cirka 20 minutter. De fleste vælger at blive i synshallen, mens bilen gennemgår synet.

Som et autoriseret bilværksted giver det næsten sig selv, at vi ønsker at understrege vigtigheden af, at du får din bil synet. I Danmark er det nemlig ulovligt at køre uden at have gennemgået og bestået et gyldigt bilsyn.

Konsekvenserne for at undlade at få sin bil synet kan medføre bøder, inddragelse af nummerplade og i visse tilfælde endda beslaglæggelse af køretøjet. Regelmæssige syn er derfor vigtige for at undgå netop disse konsekvenser og sikre, at din bil er sikker at færdes i på de danske veje.

Hvornår skal bilen til syn?

Du skal have bilen til syn. Det gælder også for alle motorcykler, scootere, knallerter og veteranbiler. Færdselsstyrelsen sender dig en indkaldelse via din e-boks otte uger før datoen for synsfristen.

 • Første syn: Din bil skal først synes fire år efter, den blev indregistreret.
 • Efterfølgende syn: Efter det første syn skal bilen til syn hvert andet år.
 • Biler over 8 år: Hvis din bil er mere end otte år gammel, skal den gennemgå et årligt syn.

Du behøver ikke at bekymre dig om at huske datoerne, da du automatisk vil modtage en indkaldelse. Du skal dog selv sørge for at booke tid hos din lokale synshal.

For yderligere information om bilsynets lovgivning kan du læse mere på Færdselsstyrelsens egen hjemmeside.

Hvordan gør du bilen klar til syn?

Ingen ønsker at stå i den ærgerlige situation, at ens bil dumper bilsynet. Under et bilsyn bliver din bil testet for fejl og skader på en lang række af bilens funktioner og sikkerhedsmæssige egenskaber. Nogle af disse fejl kan du selv tjekke for. Vi giver dig en række gode råd til klargøring af din bil til næste syn, så du kan komme et skridt nærmere på en godkendt og sikker bil.

tjekliste til bilsyn

✓ Tjek lygter og bremselys

Alle lygter skal fungere korrekt for, at din bil bliver godkendt. Tjek derfor om forlygter, fjernlys, nærlys, positionslys, tågelygter, blinklys, kørelys, baglygter, bremselys og nummerpladelys lyser, som de skal.

✓ Tjek dækmønster og dæktryk

Synsmanden vil kontrollere dit dækmønster. Så sørg for at tjekke dækmønsteret inden synet. Mønsterdybden må mindst være 1,6 mm og helst gerne dybere. Vi anbefaler, at et dæk kun slides ned til 3 mm.

Dæktryk er også vigtigt at tjekke. Du kan finde information om det korrekte dæktryk i din bils instruktionsbog. Du har mulighed for at tjekke trykket hos din lokale tankstation.

✓ Tjek forruden

Stenslag og revner i forruden må ikke være i vinduesviskernes viskefelt. Skader inden for viskerfeltet kræver både udbedring og omsyn, mens skader udenfor viskerfeltet kræver udbedring, men ikke omsyn. Derfor anbefaler vi, at du inspicerer din forrude før et bilsyn.

Hos N.O. Jensen har vi repareret mange stenslag gennem årene. Vi kan udbedre dit stenslag på cirka 30 minutter. Du kan bestille tid udbedring af stenslag her.

✓ Tjek nummerplade

Nummerpladen skal være fastmonteret med skruer eller bolte – både foran og bagpå.

✓ Tjek advarselslamper

Advarselslamper er en indikation på et problem. Lyser dine advarselslamper gult eller rødt, vil synsmanden ikke godkende din bil, og den skal derfor til omsyn. Det er derfor vigtigt at få løst problemet, inden du tager forbi synshallen.

Hvis du er usikker på betydningen af en bestemt advarselslampe, kan du finde svar i vores tidligere indlæg: Advarselslamper. Vi anbefaler at søge professionel hjælp hos et autoriseret værksted, hvis du bemærker en advarselslampe, der lyser. Hvis du ignorerer problemet, kan det nemlig føre til alvorlige fejl og potentielt farlige situationer.

✓ Tjek udstødningen

Det er en god idé at tjekke din udstødning inden synet. Tjek efter synlige tegn på skader, såsom rust, huller eller løse dele. Disse bør repareres inden et syn, da det ellers kan medføre et omsyn af bilen.

Det kan også være en fordel at lytte efter usædvanlige lyde, der stammer fra udstødningen under kørsel. Lydene kan indikere potentielle problemer, der kan forhindre bilen i at blive godkendt. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte N.O. Jensen. Vores erfarne teknikere kan hjælpe med at identificere og udbedre eventuelle udstødningsproblemer. Så er du sikker på at øge dine chancer for at få en godkendt synsrapport.

serviceeftersyn

Planlæg et serviceeftersyn inden syn

Det er vigtigt at bemærke, at tjeklisten i sig selv ikke garanterer, at din bil bliver godkendt ved synet. Der er mange faktorer, der kan påvirke resultatet af et bilsyn. For at øge dine chancer for at få en godkendt synsrapport, anbefaler vi, at du planlægger et serviceeftersyn forinden synet. Ved at tage din bil til service inden synet sikrer du, at den gennemgår en grundig inspektion for eventuelle fejl og skader.

– Du kan bestille et serviceeftersyn af din bil hos vores autoriserede værksted.

Siden 1939 har N.O. Jensen hjulpet mange bilejere med bilservice. Vi har hjulpet kunder med at kigge bilen efter inden et bilsyn. Vores erfarne teknikere inspicerer din bil grundigt for at sikre, at den opfylder standarderne for sikkerhed og miljø. Du behøver derfor ikke at bekymre dig om at have overset noget. Vi sørger nemlig for, at synsmanden kan sætte flueben ved alle nødvendige punkter.

VideoCheck

Med VideoCheck kan du følge inspektionen af din bils eventuelle fejl og skader. Du kan rådføre dig med vores lokale bilværksted og hente oplysninger om priser på nødvendige reparationer, der skal foretages. Vores erfarne teknikere sender en videogennemgang og et tilbud på de enkelte reparationer, så du ved, hvad der skal repareres inden bilsynet.

Har du spørgsmål til bilsyn, reparationer eller priser, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvad skal du medbringe til syn?

Vi håber, at du har forstået vigtigheden af at møde op med en bil i generelt god stand, som er blevet vedligeholdt. Det kan nemlig være med til at øge din chance for at få en godkendt synsrapport. Der er dog ingen faste regler for, at du skal have udført noget på din bil inden et syn.

Hvilke papirer skal du medbringe? Det er ikke nødvendigt at medbringe din registreringsattest eller andre dokumenter til et periodisk bilsyn. Synshallen kan nemlig finde de nødvendige informationer via bilens registreringsnummer.

Er der derimod tale om et registreringssyn, kan det være en god idé at medbringe registreringsattesten på bilen. Detmer dog ikke et krav.

Ved et omsyn anbefaler vi, at du medbringer synsrapporten fra det forrige syn. Det gør det lettere for synsmanden at vurdere, hvilke fejl og skader på bilen, der er blevet udbedret siden det sidste syn.

Hvad bliver tjekket under syn af bil?

Efter at du har gennemgået vores tjekliste og udbedret eventuelle fejl og skader, er det blevet tid til syn af bil. Et bilsyn skal udføres hos en autoriseret synshal. Nu sidder du måske og undrer dig over, hvad en synsmand gør. Synsmanden tjekker om din bil lever op til de krav, der er for bilers stand i Danmark. Han tjekker færdselssikkerheden og de miljømæssige forhold.

Synsmanden gennemgår bilen efter en fast tjekliste, hvor han kontrollere følgende punkter:

✓ Rust
✓ Dæk
✓ Miljø (Røg-, kulilte- og støjudledning)
✓ Seler
✓ Undervogn
✓ Bremser
✓ Lygter og reflekser
✓ Forrude for stenslag og revner
✓ Instrumenter
✓ Motorrum
✓ Anhængertræk
✓ Stelnummer
✓ Styretøj
✓ Støjniveau

Når bilsynet er færdigt, modtager du en synsrapport, hvor du kan se, om din bil opfylder de gældende lovkrav. Synsmanden gennemgår synsrapporten sammen med dig. Efter syn af bil skal du betale et synsgebyr i synshallen.

Hvad gør man, hvis bilen ikke består synet?

Synsrapporten kan have forskellige udfald:

 • Godkendt
  Ingen fejl på bilen, og den er godkendt til at køre på offentlige veje.
 • Betinget godkendt
  En eller flere fejl, der skal udbedres, men det kræver ikke et omsyn.
 • Kan godkendes efter omsyn
  Bilen kræves til omsyn efter udbedring af fejl inden for 33 dage.
 • Ikke godkendt
  Bilen er i ulovlig stand. Fejlene skal rettes, og der kræves et nyt syn.

Hvis der er noget galt med bilen, kan den blive afvist, og du vil få en liste med de problemer, som skal udbedres inden næste syn. Hvis bilen ikke består synet, må den ikke benyttes på de danske veje, indtil reparationerne er udført og synet er bestået.

Skal din bil til omsyn? Et omsyn er billigere end det periodiske bilsyn, da synet tager kortere tid. Husk at medbringe den tidligere synsrapport. Hvis bilen består omsynet, modtager du en ny synsrapport og kan igen bruge bilen på offentlige veje.

Kan man klage over udfaldet?

Er du uenig med synsmandens vurdering, kan du klage over afgørelsen for synsrapporten. Du har fire uger fra den dato, hvor afgørelsen på synet er meddelt, til at indgive din klage.
Du kan enten klage til synshallen eller sende en klage direkte ind til Færdselsstyrelsen.

– Læs mere om klage af synsafgørelse.

Få hjælp af N.O. Jensen

Med N.O. Jensen behøver du ikke at bekymre dig om, at din bil ikke består bilsynet. Vores dygtige og kompetente teknikere står klar til at gennemgå din bil ned til den mindste detalje, så den lever op til alle krav og retningslinjer for et bilsyn. Vores værksted sørger for, at din bil glider igennem synet uden problemer.

Lad os tage os af det tekniske, så du efterfølgende kan køre bilen direkte til synshallen.

Kom forbi Hattemagervej 16 i Aalborg, inden du svinger forbi din lokale synshal. Så gennemgår vi din bil, så du trygt kan køre den til syn. Har du spørgsmål vedrørende bilsyn eller andre bilrelaterede spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Bestil tid til service

Bestil en tid til service hos os, og vær forberedt til dit næste bilsyn.

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!