FAQ: Bilreparation – kan jeg gøre det selv?

Bilreparation

Bilreparation er en uundgåelig del af at eje en bil. Uanset om du ejer en splinterny bil eller en ældre model, så vil der komme tidspunkter, hvor du skal tage stilling til, hvordan du håndterer vedligeholdelse og reparationer.

Selvstændig udførelse af en bilreparation kan være fristende for dem, der ønsker at spare på deres værkstedsregning. Men det kræver også, at man har viden, tid og det rigtige værktøj til at udføre reparationer korrekt. Artiklen her kan være med til at guide dig i, hvornår det kan være muligt at tage sagen i egen hånd, og hvornår det er bedst at overlade opgaven til professionelle teknikere.

Centrale aspekter ved bilreparation

Gennem en bils levetid skal forskellige bilreservedele udskiftes. Foruden omkostningerne til reservedele vælger mange bilejere at spare de ekstra omkostninger til et besøg hos deres lokale bilværksted.

Før i tiden var det mere almindeligt selv at foretage udskiftning af forskellige reservedele på modeller fra alle kendte bilproducenter. Med en lille viden og lidt snilde kunne man selv udføre flere bilreparationer – herunder alt fra bremser, motordele og støddæmpere. Selvom det stadigvæk er muligt selv at foretage en bilreparation, er det dog blevet en større og vanskeligere opgave, som hovedsageligt bør overlades til professionelle

Den stigende udbredelse af sensorer og elektronisk styring i moderne biler er den primære årsag til, at det er blevet mere udfordrende at udføre bilreparationer selv. Den nye teknologi kræver en større viden om, hvordan man sikkert håndterer reparationer på ens egen bil. Mange moderne biler, især elbiler, opererer med højspændingssystemer. Det gør det endnu vigtigere at have en god forståelse for den specifikke bilmodel. Det kan være farligt at arbejde med blandt andet højspændingssystemer og elektroniske komponenter uden at have den rette viden og det rette udstyr. En enkelt fejl kan føre til, at din bil ikke vil starte, at den tolker dine inputs som værende farlig eller i værste tilfælde, at du selv kan komme til skade. Det er derfor en god idé at overveje, om ens reparationer drejer sig om at fjerne mekaniske skader eller en indgriben i elektroniske komponenter.

Et professionelt bilværksted kan tilbyde den rette ekspertise og erfaring, der kan sikre, at en bilreparation udføres efter de korrekte forhold og i overensstemmelse med bilproducentens standarder. Det kan derfor være fordelagtigt at overlade arbejdet til professionelle teknikere, der kender til de moderne bilers nye teknologi. Omend det selvfølgelig koster penge at sende bilen på bilværksted, kan det spare dig tid, penge og besvær i det lange løb. Du er desuden sikker på, at din bil er repareret efter de rigtige forholdsregler.

Det kan du selv reparere

Det er aldrig en dum idé at få hjælp af dit lokale bilværksted. Men der er selvfølgelig også reparationer, der i større eller mindre grad kan løses derhjemme. Hvor meget man selv kan reparere, afhænger dog af bilens model, årgang og dine tekniske færdigheder. Nedenfor nævner vi de reparationer, du har mulighed for selv at håndtere, og derefter lister vi de reparationer, vi klart anbefaler skal håndteres af professionelle.

Dæk

Mange bilister skifter dæk to gange om året. Et dækskifte er formentlig den reparation, der er mest almindelig selv at foretage. Det kræver dog alligevel, at du ved, hvordan du gør, og at du har det rigtige værktøj til det. Du kan med fordel altid have en donkraft og en krydsnøgle i bilen, hvis du pludselig punkterer på ferien eller lignende.

Et manuelt dækskifte fungerer stadigvæk ved de fleste biler. Her kan du selv kontrollere dækmønsterdybde og eventuelle skader på dækket, der skal monteres. Du skal dog være opmærksom på, at de fleste moderne biler har elektroniske følere (TPMS) til lufttryksregulering. Det er derfor ikke sikkert, at du efterfølgende selv kan kode dæktryksventilerne.

Vi anbefaler desuden ikke, at du selv skifter dæk på din elbil. Det skyldes bilens tunge vægt.

Lygter

Det er lovpligtigt at have lys på bilen. Som bilejer skal du derfor sørge for, at forlygter, fjernlys, nærlys, positionslys, tågelygter, blinklys, kørelys, baglygter, bremselys og nummerpladelys lyser, som de skal.

Du kan selv udskifte de klassiske glødepærer, der sidder i mange bilmodeller. Det kræver, at du ved, hvilke pærer bilen benytter, samt hvordan du skifter dem. Hvis din bil derimod har halogenpærer, xenonpærer og LED-pærer kan det være sværere at udskifte disse. Det kan derfor være en fordel at få dit lokale bilværksted til at gøre det.

Vinduesviskere

Både sommer og vinter kan være hårde for vinduesviskere, så det er derfor vigtigt at tjekke dem jævnligt.

Hvis dine vinduesvisker er slidte og ikke giver et klart udsyn for regn og sne, skal de hurtigst muligt skiftes. Mange vælger at skifte vinduesviskere selv, da det kan gøres med lidt omhu og tålmodighed. Her kræver det, at du trækker de gamle vinduesviskere af og snapper de nye på plads. Men hvis du er usikker på processen eller ønsker at sikre dig den bedst mulige installation, kan det altid anbefales at lade et professionelt bilværksted tage sig af opgaven. En korrekt installation sikrer maksimal effektivitet af dine vinduesviskere.

reparation

Det skal du overlade til en professionel

En mere krævende bilreparation vil oftest kalde på professionel hjælp. En række af bilens komponenter kræver fingerfærdighed, hvilket betyder, at det ikke er hvem som helst, der kan
håndtere visse reparationer. Bilreparationer, der kræver professionel hjælp, er blandt andet følgende:

Elektroniske komponenter

I dag er næsten alle moderne biler udstyret med en række avancerede elektroniske kontrolenheder, der nøje overvåger og styrer forskellige aspekter af bilen. Det omfatter blandt andet motorpræstationer, bremser, transmission og vigtige sikkerhedsfunktioner såsom airbags. Den avancerede elektronik kan gøre en bilreparation mere teknisk krævende. Det kræver ofte, at man har brug for specialværktøj og avanceret diagnostisk software.

Hvis du oplever fejlmeddelelser på instrumentbrættet eller fysiske skader på kabler eller komponenter, er der en potentiel risiko for at forværre situationen ved selv at forsøge at udføre reparationer. Når det kommer til avancerede elektroniske systemer, er det oftest bedst at konsultere en professionel tekniker – sådan undgår du at forværre bilens stand.

Især med elbiler er der tale om høje spændinger, der udgør en potentiel sikkerhedsrisiko. Elbiler kræver at blive repareret under sikre forhold og den rette viden. Hos N.O. Jensen har vi stor erfaring med reparation af elbiler, så vi kan helt sikkert hjælpe dig og din elbil.

Kølesystem og klimaanlæg

Når kølesystemet i din bil begynder at vise problemer eller ikke længere fungerer optimalt, er det vigtigt at løse problemet hurtigt. Et effektivt kølesystem er nemlig vigtig for at opretholde bilens driftssikkerhed og undgå overophedning. En overophedning kan forårsage alvorlige skader på motoren.

Ved et defekt kølesystem kan der opstå lækager. Det er derfor afgørende at inspicere alle styringskomponenter for eventuelle lækager og sikre, at kølevæsken er korrekt påfyldt. Til disse opgaver bør du få hjælp af et professionelt bilværksted, da det kan hindre yderligere forværring af problemet. Så er du også sikker på ikke at modtage en dyr regning for motorreparationer senere.

Motor og drev

Motoren og drivkraften er det, der sætter en bil i bevægelse. Med andre ord udgør de bilens kerne, hvilket gør dem afgørende for bilens ydeevne og køreegenskaber. Det har en stor betydning, at disse komponenter fungerer optimalt.

Den mindste fejl ved udskiftning af reservedele i motoren kan medføre alvorlige skader på motoren eller hurtig slitage på transmissionen. Selv ved at en professionel udskifter de mekaniske dele korrekt, er der ofte risiko for, at bilen mister sin optimale ydeevne. Vi anbefaler derfor, at reparationer i motoren udføres af professionelle teknikere.

Bilreparation, der kan være svær at vurdere

Det kan være svært at vurdere, om man selv kan foretage visse typer af bilreparationer. Der kan forekomme bilreparationer, som gør, at du skal tænke sig en ekstra gang om, inden du selv går i kast med opgaven. Din bils model og årgang kan være med til at afgøre, om du selv kan foretage den pågældende bilreparation. Det gælder følgende ved områder som er listet nedenfor.

Bremser

Udskiftning af bremser og støddæmpere kan både være en nem og svær opgave at foretage. Tegn på slid på disse komponenter kan være farligt for din sikkerhed i trafikken. Som regel skifter man bremser for hver 60.000 til 100.000 km, der bliver kørt i bilen.

Det kan være en tidskrævende opgave at skifte bremser og støddæmpere på sin bil. Du skal sørge for at pudse bremseskiverne godt af inden påsætningen. Hvis ikke kan du risikere at dine bremseskiver bliver skæve.

Hvis du selv ønsker at skifte bremser og støddæmpere på din bil, kræver udskiftningen det rigtige værktøj, nye skiver og klodser. Derudover er det vigtigt, at du selv føler dig 100% klar til opgaven, da bremserne er bilens vigtigste sikkerhedsudstyr. Vi vil dog anbefale, at du får skiftet bremser hos et professionelt bilværksted, så du ved, at det er lavet efter de rigtige standarder.

Skift af olie og oliefilter

Påfyldning af olie kan være en af de mest enkle vedligeholdelsesopgaver, som man kan gøre som bilejer. Olien bør skiftes hver 5.000 til 7.000 km. Før du skifter olien, er det vigtigt, at motoren er kølet ned.

Et komplet olieskift med fjernelse af oliekarret og udskiftning af oliefilter er en kompleks opgave, der kræver erfaring. Opgaven kræver, at du har det rigtige bilreparations værktøj og en lift til at udføre et komplet olieskift. Vi laver komplet olieskift flere gange årligt for vores mange kunder. Vi anbefaler, at du søger hjælp hos et autoriseret bilværksted som N.O. Jensen til et komplet olieskift.

Tændrør

Tændrør spiller en vigtig rolle i processen med at antænde brændstofblandingen i din motor. De udgør et af de mest tilgængelige komponenter i motorrummet. Hvis du oplever, at din bil begynder at “hoste” og har en urolig motorgang, bør du overveje at tjekke, om tændrørene skal rengøres eller udskiftes.

Det er vigtigt, at et tændrørskift udføres sikkert og præcist for at undgå skader på motoren. Vi anbefaler derfor, at du overlader opgaven til et professionelt bilværksted. På den måde undgår du uønskede problemer i motorrummet og ekstra udgifter til reparationer.

Lak og karrosseri

Det vigtige spørgsmål er, om der er stor skade på bilens karrosseri, som gør det vanskeligt at foretage en bilreparation selv.

Ved mindre overflade lakeringer af ridser og rust kan du med fordel anvende et mildt poleringsmiddel, som kan købes hos dit lokale bilværksted eller tankstation. Der er mange poleringsmidler på markedet. Spørg os endelig, hvis vi skal rådgive dig, hvad du må og ikke må bruge.

Hvis du selv ønsker at gå i gang med polering på egen hånd, skal du huske at polere i cirklende bevægelser. Du må ikke benytte en svamp med skureflade, da det kan forårsage flere ridser i lakken. Hvis ridserne er små, vil du måske opdage, at de allerede er væk efter poleringen. Hvis ikke de er væk, kan du benytte en lakstift til at dække ridserne. Det er her vigtigt, at du vælger den rigtige farve, som matcher bilens farve.

Når alt er sagt, vil vi naturligvis anbefale, at du kommer forbi værkstedet med bilen, hvis uheldet er ude. Så er du 100% sikker på, at bilen får den behandling, som den fortjener. Mens du måske har poleret og fikset bilen et par gange i livet, har vores teknikere gjort det samme flere gange dagligt. Der er forskel, og det vil du ofte også kunne se på resultatet.

Praktisk råd til bilreparation

Nogle vælger at udføre deres egen bilreparation for at spare penge. Det er dog afgørende at nøje overveje ens eget erfaringsniveau, inden man beslutter sig for at udføre en bilreparation. Det er vigtigt at afveje omkostningsbesparelserne mod eventuelle fejl og skader på længere sigt.

VideoCheck

VideoCheck - BilreparationEn fordelagtig tilgang kunne være at rådføre dig med dit lokale bilværksted og hente oplysninger om deres priser på den pågældende bilreparation. Hos N.O. Jensen tilbyder vi VideoCheck, hvor vores teknikker gennemgår bilen for fejl og skader. Dernæst sender vi dig en videogennemgang samt et tilbud på enkelte reparationer. Her har du altid mulighed for ikke at tilvælge skift af vinduesviskere og lignende. Det giver dig mulighed for at overveje, om det er fordelagtigt at udføre reparationen selv og opnå besparelser, eller om det ville være mere forsvarligt og økonomisk fornuftigt at overlade opgaven til professionelle teknikere. På den måde kan du træffe en velinformeret beslutning om, hvordan du bedst kan håndterer din bilreparation.

Hvis du har spørgsmål til reparationer eller priser, kan du altid kontakte os. Vi står klar til at besvare de spørgsmål, som du måtte have.

N.O. Jensen – Værksted i Nordjylland

N.O. Jensen – Autoværksted Aalborg – har stor erfaring med reparationer af bilmærker som Suzuki, Mazda, Hyundai og Aiways. Vi er din pålidelige partner, når det kommer til vedligeholdelse og reparationer af biler. Vi forstår, hvor vigtig din bil er for dig, og garanterer hurtig og effektiv service, når det er tid til at få din bil gennemset.

Vi følger Dansk Teknologisk Instituts kvalitetsstandarder (DTI). DTI fører løbende tilsyn med vores arbejde og det udstyr, som vi til dagligt benytter. Det er med til at sikre, at kvaliteten af vores arbejde altid er på det højeste niveau.

Selvom vores værksted udfører bilreparationer, har vi forsøgt at give en uvildig beskrivelse af emnet ovenover, hvor vi også nævner, hvilke bilreparationer du selv har mulighed for at udføre.

Hos N.O. Jensen udfører vores veluddannede og erfarne teknikere bilreparationer året rundt. De sørger for, at din bil vedligeholdes og serviceres i overensstemmelse med de rigtige standarder og forhold. Står du og skal have foretaget bilreparation? Så står vi klar til at hjælpe dig gennem dine muligheder samt give dig en pris for den pågældende bilreparation. Du kan også finde flere oplysninger om vores værksted på vores hjemmeside.

Kom forbi til en gennemgang af din bil og dine muligheder. Du er også mere end velkommen til at kontakte os med spørgsmål:

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!