FAQ: Hvad betyder dine advarselslamper?

advarselslamper

 

Har du nogensinde oplevet, at dine advarselslamper lyser, uden at du helt ved, hvorfor de lyser? Så er du langt fra den eneste. Der er mange, som er usikker på, hvad de farverige advarselslamper betyder, hvilket kan være et meget alvorligt problem, da advarselslamper bruges til … ja … at advare dig. Og flere af lamperne advarer altså mod fejl, som er farlige at køre rundt med. Typisk forholder det sig sådan, at de fleste kender de advarselslamper, som tydeligt viser, hvad de er. Du er eksempelvis aldrig i tvivl om, hvad det betyder, hvis lampen med sikkerhedsselen lyser, eller hvis lampen med åbne døre lyser.

Men hvad er det nu lige trekanten med udråbstegnet betyder? Og hvad betyder det, når den er rød og ikke gul? Hvad skal du stille op, når den ene og den anden lampe pludselig lyser?

Det besvarer vi med nedenstående overblik. Her gennemgår vi advarselslamperne, såvel som de lamper der lyser, uden at der er fare på færre. Vær opmærksom på, at advarselslampernes ikoner kan adskille sig fra bilmærke til bilmærke. Vores overblik indeholder de mest udbredte illustrationer af advarselslamperne.

Farvekoder

Før vi gennemgår hvert ikon, skal vi have styr på farverne. Flere af ikonerne lyser nemlig med forskellige farver for at signalere, hvor farlig situationen er.

Rødt lys RØD – Alvorlig fejl. Stop bilen
Lyser en af dine advarselslamper rødt, skal du handle omgående. Den røde lampe betyder, at bilen har en alvorlig fejl. Det kan eksempelvis være problemer i motoren.
Kør ind til siden, og ring til vejhjælp eller til dit værksted. Fang N.O. Jensen på: 96 31 66 66 – så skal vi nok guide dig.

Gult lysGul – Mindre alvorlig fejl, som skal undersøges

Lyser lampen gult, har bilen en fejl, som ikke er akut, men som stadig skal undersøges. Det kan eksempelvis være, at bremseklodserne er ved at være slidte. Du kan derfor godt køre videre, men bør kontakte dit værksted efter turen.

grøn-blåt lysGrøn eller blå – Oplysning, ikke advarsel

Foruden gul og rød kan du have lamper, som lyser i andre farver. De grønne og blå lamper er blot information til dig. Eksempelvis kan det være en oplysning om, at du har tændt fjernlyset, eller at temperaturen udenfor nærmer sig frysepunktet.

Vær opmærksom

For at opsummere skal du altså reagere omgående ved røde advarselslamper. Du skal være opmærksom på ikke akutte fejl ved gule advarselslamper og du skal ikke gøre noget særligt ved grønne eller blå lamper.

Symbolerne

Nedenfor forklarer vi de forskellige advarselslamper, som kan lyse i bilen. Det er vigtigt for os at understrege, at du altid bør tjekke bilens instruktionsbog, når en advarselslampe lyser, og du ikke ved, hvad den betyder. Her kan du finde information om, hvad din bil kræver i situationen.

Motorfejl Motorfejl

Symbolet skal forestille en motor. Når symbolet lyser i din bil, betyder det, at der er en motorfejl. Motorfejlen kan skyldes mange forskellige ting, og derfor er der ikke andet at gøre end at komme på værkstedet med bilen. Hvis du ikke gør noget, kan motoren blive alvorligt beskadiget. Oftest vil problemet ikke være akut, så du skal ikke være bange for at køre hjem eller på værkstedet.

Batteri-mangler-ladning Batteri mangler ladning

Firkanten med et plus og minus skal illustrere bilens batteri. Lyser advarselslampen betyder det, at batteriet mister strøm – eller har mistet alt strømmen – uden at deres genereres nyt strøm. Eksempelvis kan du have glemt at slukke lyset eller radioen i bilen, hvorved batteriet efter noget tid vil miste sin strøm. Er det ikke tilfældet, er dit batteri med stor sandsynlighed beskadiget. Kontakt dit værksted og få hjælp, hvad enten det er det første eller sidste tilfælde.

olietryk Olietryk for lavt

Hvis symbolet med oliekanden lyser, betyder det, at olietrykket er for lavt, hvilket er alvorligt. Enten har du ikke nok olie i bilen, eller også bliver olien ikke pumpet rigtigt rundt. Stop bilen og tilkald vejhjælp. Er lampen gul og ikke rød, skal du snarest tjekke oliestanden på bilen og påfylde olie, hvis den er for lav.

Fejl på bremser Fejl på bremser

Den runde cirkel med to ekstra streger på begge sider og et udråbstegn i midten betyder, at der er en fejl i bremsesystemet. Start med at tjekke om du har trukket håndbremsen, da det i mange tilfælde kan være grunden til, at advarselslampen lyser. Hvis du har trukket håndbremsen, er der formentlig noget galt med bremsesystemet, som skal løses omgående. Kør ikke afsted, eller kør ind til siden, hvis lampen pludselig lyser. Kontakt din automekaniker med det samme.

Dæktryk Dæktryk-problemer

Der er problemer med dæktrykket, hvis denne lampe lyser. Symbolet har bøjede sider, som et dæk der bliver sammenpresset. Den vandrette streg i bunden skal vise dækkets struktur, og udråbstegnet betyder, at du skal være opmærksom. Lyser denne lampe skal du undersøge, om dæktrykket er, som det skal være. Kør ind til en tankstation og tjek dæktrykket på alle fire hjul. Reguler dæktrykket, hvis det ikke passer. I instruktionsbogen kan du læse, hvad dæktrykket i din bil bør være. Du kan naturligvis også kontakte dit værksted og få hjælp.

ABS ABS-systemet virker ikke

Hvis symbolet med ABS lyser, er det fordi, ABS-systemet ikke virker helt eller delvist. Dine bremser virker formentlig stadigvæk, men bliver ikke understøttet af ABS-systemet. Du skal derfor have fat i dit værksted for at få undersøgt og løst problemet.

Er du ikke den store bilhaj, er det ikke sikkert, at du ved, hvad ABS-systemet gør. ABS-systemet har den funktion, at den hjælper med at skabe kontrol over bilen, hvis du bremser hårdt og pludseligt i nødsituationer. Derfor er det også en sikkerhedsbrist, hvis systemet ikke virker. ABS sørger for, at du kan styre bilen, mens du bremser, da systemet forhindrer blokering af hjulene.

ESP-bilESP ESP er aktiveret

Symbolet kan både være en bil med bremsespor eller en cirkel med ESP-teksten. Hvis advarselslampen blinker, er bilens stabiliseringsprogram aktiveret. Det betyder såre simpelt, at du kører i glat føre. Det er derfor en information til dig om, at du skal passe på hårde opbremsninger og måske sænke farten en smule. Hvis lampen lyser konstant, er det fordi, du har trykket EPS fra i bilen.

overophedet motor Overophedet motor

Lyser advarselslampen med et termometer, er det fordi, bilens motor er overophedet og formentlig har brug for kølervæske. En overophedet bil er ikke sikker at køre i. Derudover kan du også skade bilen ved at køre videre. Kør ind til siden med det samme og vent på, at bilen køler af. Stopper advarselslampen med at lyse, kan du køre igen. Men det er under alle omstændigheder en god idé at kontakte vejhjælp eller værksted med det samme, når lampen lyser eller har lyst.

generel advarsel Generel advarsel

Trekanten med et udråbstegn i midten er en af de advarselslamper, som mange har svært ved at tyde. Og det er der en særlig grund til. Hvis symbolet lyser rødt, betyder det, at bilen har en alvorlig fejl, som du ikke skal køre videre med. Stop bilen og kontakt vejhjælp eller dit lokale værksted med det samme. Lyser lampen gult, er der en ikke-identificerbar fejl, som du skal have undersøgt, når du kommer hjem. Kontakt vejhjælp eller dit lokale værksted.

airbag Fejl med airbag / selestrammer

Lyser lampen, som viser en siddende person med seler og airbag? Så er der en fejl i airbag- og selestrammersystemet. Det betyder endvidere, at airbaggen er frakoblet for frontpassagererne. Det sker i mange tilfælde, hvor du har placeret en barnestol på forsædet. Her er det vigtigt, at airbaggen netop ikke udløses, da den ikke er lavet til barnestole, men til siddende passagerer. Lyser den af andre årsager, bør du altid forhøre dig ved dit lokale værksted.

Partikelfilter Fejl på partikelfilter

Dette symbol betyder, at der er en fejl på dieselbilens partikelfilter, hvilket kan skyldes, at du har kørt mange korte køreture. Som ikonet illustrerer, er partikelfilteret stoppet og skal renses. Partikelfilteret kan ofte renses ved, at du kører en god, lang tur i din bil. I mange tilfælde vil lampen dernæst stoppe med at lyse. Hvis det ikke hjælper, må du en tur på værkstedet.

Bremseklodser Bremseklodserne er slidte

Denne advarselslampe illustrerer en rund cirkel med to stiplede linjer på hver side. Hvis advarselslampen lyser i instrumentbrættet, betyder det, at bilens bremseklodser er ved at være slidte, og at de snart bør skiftes. Bestil en tid på værkstedet.

sprinklervæske Lavt niveau for sprinklervæske

Advarselslampen betyder, at du mangler sprinklervæske på bilen. Symbolet viser en forrude med stiplede linjer, der skal efterligne sprøjtende sprinklervæske. Lyser lampen, skal du fylde sprinklervæske på bilen.

dieselmotor Dieselmotoren opvarmes

Lyser symbolet, som ligner en spiral? Så er det fordi, din motor er i gang med at blive opvarmet. Vent med at køre til lampen stopper med at lyse. Lampen er en af de advarselslamper, som specifikt hører til dieselbiler. Motoren i en dieselbil er nødt til at blive varmet op, før bilen kan køre, og lampen fortæller dig, at bilen ikke er helt klar endnu.

Symboler som er lette at afkode

Bilen rummer også en række advarselslamper og info-lamper, som ikke kræver den store forklaring, da de er lette at afkode. For at fuldende vores liste har vi alligevel valgt at forklare betydningen kort.

brændstof Manglende brændstof

Lyser symbolet med benzinpumpen, betyder det, at du mangler brændstof på bilen. Find den nærmeste tankstation, og tank bilen.

sikkerhedssele Manglende brug af sikkerhedssele

Lyser symbolet med en person og sele, er det fordi, én eller flere passagerer ikke har spændt sikkerhedsselen. Lampen stopper med at lyse, når selen er spændt.

åbne døre Åbne døre

Lyser symbolet, er det et tegn på, at du mangler at lukke én eller flere døre i bilen ordentligt. Advarselslampen har til formål at undgå, at du kører afsted med åbne døre.

håndbremse-lampe Håndbremse-lampe

Lyser symbolet betyder det, at håndbremsen er trukket. Det er måske det symbol, de fleste af os ser næsten hver dag, og som er indprentet i hukommelsen. Lampens funktion er at fortælle dig, hvornår håndbremsen er trukket, og hvornår den ikke er.

vejbane-assistent Vejbane-assistent

Lyser symbolet, betyder det, at din vejbane-assistent (lane-assist) er aktiv. Grønt lys betyder, at du holder dig inden for stregerne, mens et gult eller rødt lys betyder, at vejbane-assistenten er ved at rette dig ind på vejen i mindre eller høj grad. Hvis det er tilfældet, bør du være en tand mere opmærksom på din kørsel.

frysepunkt Temperaturen nærmer sig frysepunktet

Lyser symbolet, betyder det, at temperaturen udenfor er tæt på – eller under – frysepunktet. Det er en indikation for dig om, at du skal være opmærksom på glatte veje.

tågelygte Lys: Tågelygten bagtil er tændt

Lyser symbolet, betyder det, at tågelygten bagtil er tændt. Det er på sin vis godt, hvis der er tåge, men det kan forvirre og irritere andre bilister, hvis du kører med tågelys, når der ikke er tåge. Så sluk tågelygten, hvis der ikke er tåge.

Fjernlys Lys: Fjernlys er tændt

Lyser symbolet, betyder det, er du har sat fjernlys til. Vi alle kender fordelene ved fjernlyset, da det giver os bedre udsyn over vejen i de mørke timer. Men husk nu at slukke lyset, når der ikke er mørkt, og når der kommer modkørende biler.

nærlys-autonærlys Lys: Nærlys er tændt

Lyser symbolet, betyder det, at dit nærlys er tændt. Mange biler kører i dag med automatisk kørelys. Symbolet fortæller dig derfor blot, at dit nærlys er aktiveret.

Mangler vi nogle advarselslamper?

Vi håber, at du fandt ud af, hvorfor din advarselslampe lyser. Når det er sagt, findes der flere advarselslamper, og nogle bilmærker har tilmed deres helt egne, unikke lamper. Vores bedste råd er, at du griber fat i bilens instruktionsbog og finder siderne med advarselslamper. Her kan du læse, hvad din specifikke lampe fortæller dig. Er instruktionsbogen blevet væk, så lav en Google-søgning på “instruktionsbog til {bilmodel}, så skal du nok finde en digital udgave af instruktionsbogen. Du kan også finde de fleste på www.pdfmanualer.dk/biler. Eksempelvis ligger alle instruktionsbøger til Hyundai her.

Lyser lampen rødt eller gult?

Hvis dine advarselslamper lyser med rødt eller gult lys, skal du foretage en handling. I mange af tilfældene skal du søge hjælp ved dit lokale værksted, og hos N.O. Jensen står vi altid klar til at hjælpe dig. Det gælder i alle situationer:

N.O. Jensen – Vi vil det bedste for dig og din bil

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!