FAQ: Bilvask “Hvordan gør jeg det selv?”

bilvask

Bilvask er aldrig nogen dårlig idé. Tværtimod. En bil skal plejes fra tid til anden, og det gælder ikke kun motoren, bremserne eller udstødningen. Nej, din bil skal også forkæles med en ordentlig bilvask – indvendigt og udvendigt. Og det er skam ikke kun for at få en lækker og skinnende ren bil. Ved at pleje og rengøre bilen kan du også undgå rustdannelse, lakskader og fugt i kabinen. Derudover mister en misvedligeholdt bil også hurtigere værdi, hvis den ikke plejes jævnligt.

Bilpleje – Professionel viden

Hos N.O. Jensen tilbyder vi professionel bilpleje og klargøring af din bil, og derfor ved vi også en ting eller to om, hvordan en anseelig bilvask og bilpleje skal tage sig ud. Vores kunder bestiller typisk klargøring af bilen efter den sjappede vinter og igen efter den varme sommer. Som minimum bør du give bilen en ordentlig bilpleje to gange om året, hvor den bliver klargjort fra top til tå. Vores klargøring og professionelle bilpleje indeholder altid:

 • Polering
 • Lakforsegling
 • Rengøring af motorrum
 • Rengøring af dørfalser
 • Rengøring af kabine
 • Pudsning af ruder
 • Grundig indvendig rengøring

Derudover tilbyder vi også keramisk coating og undervognsbehandling, som ofte indgår i vores sommer- og vinterklargøring af biler. Er du allerede forpustet ved tanken om selv at skulle i gang, så gør som mange andre og bestil en tid hos en professionel:

– Bestil professionel hjælp til bilpleje her

Tænker du derimod på, hvornår vi kommer til de gode råd om bilvask, så vil vi ikke holde dig hen længere.

Begynderguide til den gode bilvask

Den følgende guide er lavet til dig, der søger efter råd til bilvask. Vi antager, at sådan en søgning betyder, at du ikke har meget erfaring og gerne vil hjælpes i gang. Derfor er følgende guide også en begynderguide med bilvaskens ABC.

Udvendig bilvask

Lad os starte med udvendig bilvask. Du kan selvfølgelig vælge at køre bilen i vaskehallen, men det er der ikke mange krummer i. Her er et par simple trin til, hvordan du vasker bilen ordentligt. Og du behøver ikke have megen erfaring for at følge vores simple råd om udvendig bilvask.

Forbered dig

Et godt ordsprog lyder: “Forberedelse er det halve arbejde”, og det gælder bestemt også, når bilen skal vaskes.

 • Lovgivning

Inden du går i gang, skal du lige tjekke, om du overhovedet må vaske bil i egen indkørsel eller på din vej. Som oftest må du gerne, og der er ingen lovgivning, som forhindrer dig i det. Men der kan være forbud i områdets lokalplan eller som en tinglyst servitut. Spørg naboen, eller tjek din kommunes hjemmeside for en sikkerheds skyld. Grunden til forbuddet skyldes oftest, at man vil undgå forurening i nærliggende sø eller vandløb.

 • Placering

Som noget af det første skal du finde et godt sted at rengøre bilen. Det kan eksempelvis være i carporten, hvor bilen ikke står i fuld solskin. Det kan lyde lidt mærkeligt, da det jo er skønt at vaske bil i godt vejr. Dog kan det gode vejr betyde, at bilen tørrer hurtigt – lidt for hurtigt. Hvis bilen tørrer hurtigt, kan du risikere, at der kommer skjolder på bilen, og det ser bare træls ud, når man lige har gjort sig umage med at rengøre den.

vand til bilvask

 

 • Vand

Uden vand og sæbe, dur helten ikke. Det er vist ikke helt sådan, ordsproget lyder, men ikke desto mindre passer det meget godt til bilvask. Du skal bruge masser af vand. Et lille grønt tip er at bruge dit overskydende regnvand som en del af bilvasken. På den måde sparer du på vandforbruget, og samtidig slipper du for kalkpletter på din rene bil – især hvis du slutter med at skylle bilen af med regnvand. Derforuden kan du også spare på vandet, hvis du har noget, som kan sprede vandet ud over bilen. Eksempelvis er der flere, som bruger deres haveslange, en højtryksrenser eller en tryksprøjte. Alle tre dele gør det også nemmere at løsne skidt og jord på ydersiden af bilen. Hvilket redskab du vælger, vil vi lade dig om at bestemme.

 • Spande

Du skal bruge to spande, når du skal vaske bil. Den ene spand skal bruges til rent vand, og den anden spand skal du bruge til sæbevand.

 1. Én spand til rent vand
 2. Én spand til sæbevand
 • Handsker

Vi foreslår altid, at man bruger handsker, når man vasker bilen.

 1. Ét sæt engangshandsker
 • Sæbe

Du skal bruge sæbevand, og her findes der utallige råd og produkter på markedet. Kommer du forbi N.O. Jensen, skal vi nok sørge for, at du får de rette produkter med hjem. Men du kan også selv søge efter mærket, SONAX, når du søger på bilpleje, så kommer du i al fald ikke galt afsted. Det kan eksempelvis være deres fælgrens og deres autoshampoo. Begge dele er vigtige redskaber til din bilvask.

Nogle højtryksrensere har en funktion, som lader dig hælde bilshampoo i højtryksrenseren, så du kan spule bilen med sæbevand. Du kan også købe spande, der sier skidtet fra. Vi har alle vores yndlingsteknikker, men så længe der kommer sæbevand af rimelig kvalitet på bilen, kan det ikke gå helt galt. Du må bare love os én ting: Brug ikke husholdningsmiddel. Det kan ødelægge autolakken.

Vi anbefaler, at du som minimum køber / bruger følgende to kemikalier til din bilvask:

 1. Autoshampoo / Bilshampoo
 2. Fælgrens
 • Klude og svampe

Microfiber, microfiber, og microfiber. Det er det korte svar. Både når det kommer til valget af klude og svampe, anbefaler vi, at du bruger microfiber. Microfiber har den fordel, at det fastholder skidtet, og dermed undgår du at sprede snavset rundt på bilen.

 1. Microfibersvamp
 2. Microfiberklud
 3. Evt. autobørste
 4. Evt. også et microfiberhåndklæde til aftørring
 • Meget mere

For mange er bilvask en hel religion i sig selv, og der findes hundredvis af produkter og metoder, som kan det ene og det andet. Hos N.O. Jensen har vi også et hav af grej til bilpleje. Men har du styr på ovenstående, har du alt det grundlæggende til din bilvask.

Vask bilen

Herunder har vi samlet 5 trin til bilvaskens ABC. Følger du de 5 trin, garanterer vi, at din bil bliver ordentlig ren.

Trin 1) Bilen skal skylles af

Først og fremmest skal du skylle bilen i rent vand – masser af vand. Når du skyller bilen i vand, skal du starte med bilens tag og arbejde dig ned. Så slipper du nemlig for dobbeltarbejde. Det skyldes ren og skær tyngdekraft. Starter du med at gøre ruderne rene og derefter taget, vil det “beskidte vand” løbe ned over de rene ruder. Starter du modsat med taget, er det jo kun et plus, at vandet også tager lidt skidt med ned af bilruderne, inden det rammer jorden. Når du kommer til fælgene, skal du ikke forhaste skylningen for at blive færdig. Brug god tid på dine dæk og fælge. Det er nemlig her, der sidder mest skidt og snavs. Skyl gerne bilen med en højtryksrenser eller haveslange, hvis du har én af delene derhjemme.

Trin 2) Bilen skal vaskes med sæbe

Når bilen er blevet skyllet ren for det mest løstsiddende skidt, skal du i gang med selve rengøringen. Påfør autoshampoo på bilen med svamp, børste eller højtryksrenser. Vi vil gerne have skum på bilen, masser af skum. Derfor kan vi også anbefale, at du bruger en skumlanse, som sprøjter skum ud på bilen, der kan løsne skidtet op, så det er let at skylle af. Har du ikke en skumlanse, så skal du selvfølgelig bare bruge en svamp eller børste.

Til dette trin af bilvasken skal du bruge de to spande med henholdsvis rent vand og med sæbevand.

A. Dyp svampen i rent vand
B. Dyp svampen i sæbevand
C. Skrub bilen med svampen
(Og gentag processen løbende)

Ved at skylle svampen i rent vand får du snavset af svampen, inden du påfylder nyt sæbevand på svampen. Det har den fordel, at du ikke kommer til at vaske bilen med beskidt sæbevand – og samtidig undgår du muligheden for at ridse bilen.

I dette trin er det også vigtigt, at du starter oppefra og bevæger dig ned.

fælgrens - bilavskTrin 3) Rens bilens fælge med fælgrens

Sprøjt fælgrens på fælgene og lad det sidde i et stykke tid. Rens derefter fælgene med dit overskydende sæbevand. Her kan du med fordel bruge en børste til at skrubbe fælgene.

Trin 4) Spul sæben af

Når din bil er vasket med sæbevand, skal du spule sæben af med rent vand. Her kan vi igen anbefale overskydende regnvand, så du undgår kalkpletter. Brug en mikrofiberklud til at få det sidste vand af bilen.

Trin 5) Lad bilen tørre

Så er bilen rengjort ud fra de mest basale krav til en flot bilvask. Til sidst skal bilen tørre, og her skal den heller ikke stå i alt for meget solskin og varme, da det som sagt kan fremprovokere kalk- eller sæbepletter på bilen. Har du et microfiberhåndklæde ved hånden, kan du også eftertørre bilen ved at glide håndklædet let hen over bilen for at samle evt. støv, som kan have lagt sig på bilen under aftørringen.

Indvendig rengøring af bil

En indvendig rengøring af bil skal også prioriteres. Når vi taler indvendig rengøring af bil, må vi nok erkende, at det noget, vi bilentusiaster mest af alt gør for egen skyld – eller for andres. På bilens vegne er det mest af alt ruderne og spejlene, du skal sørge for at holde rene, så du ikke får et dårligere udsyn. Herunder har vi samlet 6 trin til indvendig rengøring af bil.

1) Ryd op i bilen

Nu ved vi ikke, om du er den, der gør huset rent derhjemme. Hvis du er, så ved du også godt, hvor besværligt det er at gøre rent, hvis huset flyder med tøj, skrald, papir, legetøj osv. Starter du med at rydde huset ordentligt op, bliver din rengøring også lettere. Samme princip gælder, når du skal gøre din bil ren indvendigt. Start derfor med at rydde op i bilen. Fjern papir, skrald, kuglepenne, kaffekopper og værktøjet i bagagerummet. Vi skal have bilen tømt, så den kan blive ordentlig ren. En lille sidebemærkning er, at klude og papir i bilen kan afgive fugt i bilen, hvilket kun understøtter vigtigheden af oprydningen.

2) Bank måtterne fri for skidt

Trin 2 giver sig selv. Få måtterne ud af bilen og bank dem godt. Det giver et meget bedre resultat, end hvis du bare støvsuger måtterne inde i bilen.

3) Støvsug din bil

En af hoved-disciplinerne i en indvendig rengøring af bil er, at den skal støvsuges. Start allerede, når du har måtterne ude af bilen, så du kan få støvsuget under måtterne. Det er vigtigt, at du kommer ordentligt rundt i alle bilens små kroge. Brug gerne et smalt mundstykke, som kan komme godt ind i alle revner, hjørner og rum. Vi anbefaler, at du bruger et støvsugerhoved med børsteskaft, så du ikke ridser bilens plast og eventuelle lædersæder.

4) Vask “alle” flader

Næste step er, at bilens flader skal gøres rent med vand og sæbe. Ligesom med den udvendige bilvask, anbefaler vi også her, at du bruger en microfiberklud, der kan holde på skidtet. Som sæbe kan du finde alverdens produkter på markedet, men almindelige husholdningsmidler kan også godt bruges, når vi taler indvendig rengøring af bil – ikke udvendig! I dette trin skal du koncentrere dig om alle flader foruden instrumentbræt og gummilister, som hører til næste trin.

5) Plej cockpit og gummilister

For at få et skinnende rent cockpit anbefaler vi, at du køber et cockpitpleje-produkt. Det kan eksempelvis være SONAX Cockpitpleje, som fås for under 100 kr. Gummilisterne skal også plejes godt. Her kan du med rette sprøjte lidt silikonespray på og smøre det godt ind i gummiet. Det sørger blandt andet for, at listerne ikke stivner eller fryser til, når temperaturen falder i vintersæsonen. Til begge dele kan du også bruge en microfiberklud.

6) Rengør spejle og ruder

Spejlene og ruderne er som sagt de vigtigste i din indvendige rengøring af bilen. Det skyldes, at du mister udsyn, hvis de to dele er beskidte. Hvis du har en glasrens stående derhjemme, kan du bruge denne, men her kan du selvfølgelig også nørde i diverse bilplejeprodukter til formålet. Det vigtigste er og bliver, at du får et ordentligt udsyn.

FÆRDIG MED BILVASK

Har du fulgt rådene i den udvendige bilvask og den indvendige rengøring, står du tilbage med en lækker ren og skinnende bil, der er klar til næste tørn på vejene.

Bilvask og bilpleje er et uudtømmeligt emne med masser af produkter og metoder, som ville kræve mange flere sider at gennemgå. Som skrevet i starten, er denne guide lavet til dig, der ikke har megen erfaring med bilvask og bilpleje.

Hvis du vil tage næste skridt i at pleje din bil, kan du bestille en professionel klargøring af bilen hos N.O. Jensen. Selvom en bilvask gør meget, så anbefaler vi alligevel, at bilen får en ordentlig klargøring fra tid til anden. Bestil her.

Vi er eksperter i Hyundai, Mazda, Suzuki og Aiways. Har du spørgsmål til pleje af netop din bilmodel, så kontakt os endelig:

N.O. Jensen – Vi vil det bedste for dig og din bil

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!