FAQ: Hvordan forbereder du bilen til Kør-Selv-Ferie?

kør-selv-ferie

Kør-Selv-Ferie er ikke bare en disciplin, som handler om at komme fra A til B. Kør-Selv-Ferie er blevet en hel ferietype i sig selv, da den rummer tonsvis af oplevelser.

Kritikere vil sige, at der ikke er noget hyggeligt forbundet med at sidde i en bil i +10 timer. Men selv de største kritikere vil give os ret i, at turen under alle omstændigheder skaber en stor forventningsglæde: “Er vi der snart-følelsen”. Kør-Selv-Ferie kan sidestilles med nedtælling til juleaften. Børnene kan næsten ikke vente, og glæden kulminerer, når det bliver den 24. december – og samme følelse kommer, når køreturen rammer destinationen på en Kør-Selv-Ferie. For de voksne er nedtællingen lidt anderledes og kan nok nærmere sidestilles med de sidste par arbejdsdage op til jul: De er hårde at komme igennem, men de gør også julen ekstra nydelsesfuld i den anden ende.

Kør-Selv-Ferie er en stor fornøjelse … for dem, der har forberedt sig ordentligt.

Køreturen er en del af ferien

Køreturen på en Kør-Selv-Ferie indeholder ofte oplevelser, som vi taler meget om, når vi kommer hjem. Selvom vi har besøgt smukke katedraler, badet i Gardasøen eller stået på snowboard i de norske fjelde, er det ofte en sjov oplevelse fra køreturen, vi fortæller først, når vi kommer hjem.

Børnene kan måske huske pitstoppet på McDonalds, hvor et brudepar var på vej gennem McDrive. Mor har måske set en elg gennem bilruderne. Far har fundet det perfekte spot til at spise madpakker, og morfar har fået nogle helt særlige tilbud med fra grænsebutikkerne. Der er altid en oplevelse. Oftest er det sjove oplevelser, som vi husker positivt tilbage på.

MEN, men, men … selvfølgelig kan Kør-Selv-Ferien også blive et dårligt minde, hvis køreturen ender i ubehagelige overraskelser fyldt med bekymringer. Derfor er forberedelsen alfa-omega. For at en Kør-Selv-Ferie skal blive en succes, er bilen nødt til at være i tip top-stand inden afrejse. På den måde får du en bekymringsfri Kør-Selv-Ferie.

Klargøring af bil op til ferien

Nedenfor kommer vi med gode råd til klargøring af bil inden ferien. Vi har opdelt afsnittene i følgende emner:

 1. Indvendig klargøring
 2. Udvendig klargøring
 3. Den grundige klargøring
 4. 5 ekstra råd

Som autoriseret bilværksted giver det næsten sig selv, at vi ønsker at understrege vigtigheden i service og klargøring af bil, inden du skal på Kør-Selv-Ferie. Op til vinter- og sommerferien får vi mange bookinger på service og klargøring af bil – og det er vi glade for! Klargøring af bil inden ferien kan todeles i en indvendig og udvendig klargøring:

1) Indvendig klargøring af bil

En klassisk klargøring af bil er ensbetydende med rengøring, rensning og pudsning af bil. Når I skal sidde i bilen i flere timer, skal bilen være ordentlig ren og lækker, så I undgår lugten af gammel kaffe og støv-provokerede nys. Her er lidt punkter til indvendig rengøring af bilen:

 • Støvsug bilen
 • Rens måtterne
 • Rengør kabinen
 • Steam dørfalser
 • Aftør paneler
 • Rengør motorrummet (helst med hjælp fra en professionel)
 • Puds ruderne

2) Udvendig klargøring af bil

Bilen bliver testet, hvad enten du skal køre mod varme himmelstrøg eller kolde bjergtoppe. Din bil er formentlig kun vant til en tur til og fra arbejde. Derfor er det også altid en god idé at gøre bilen udvendig klar til solen, til kulden og til vejene.

 • Vask bilen
 • Puds ruderne
 • Rengør fælgene
 • Puds lakken
 • Overvej lakforsegling

klargøring-af-bil

3) Den grundige bil-klargøring

Listen er ikke helt færdig, men de næste punkter i din bil-klargøring kræver lidt mere forklaring og arbejde.

Du bestemmer altid selv, hvor meget arbejde du vil lægge i forberedelserne til din Kør-Selv-Ferie, men vi anbefaler som minimum, at du undersøger de følgende punkter inden ferien. Derefter kan du vurdere, om du vil bestille en professionel bil-klargøring.

Sprinklervæske

Har du nok sprinklervæske fyldt på? Er det den rette sprinklervæske i forhold til den temperatur, du skal køre i? Har du en ekstra dunk med i bilen?

 1. Nej, du har ikke nok sprinklervæske på, hvis du ikke har en fyldt beholder inden Kør-Selv-ferien. Beholderen til sprinklervæske er næsten altid placeret i motorrummet. Åbn kølerhjelmen, og find dækslet med sprinklervæske. Det er som regel gennemsigtigt og har et blåt låg. Symbolet på låget forestiller en bilrude, der bliver sprayet til med sprinklervæske. Fyld sprinklervæske i røret. Hvis det er helt tomt, kan de fleste biler cirka klare 5 liter.
 2. Det kommer an på temperaturen i det land, du skal køre mod i din Kør-Selv-Ferie. Skal du køre i vintervejr, skal sprinklervæsken nemlig være frostsikret til minimum -25 grader.
 3. Du bør altid have sprinklervæske med i bilen.

Hvis du har flere spørgsmål, hjælper vi meget gerne. Ring på +45 96316666

Tjek dækkene

Tjek dækmønsteret og kig efter, om dækkene kan holde til en lang køretur eller bør udskiftes inden – læs, hvordan du tjekker for slitage. Du skal selvfølgelig også have vinterdæk på, hvis du skal på skiferie. Men det har du forhåbentlig allerede, da skiferien for det meste finder sted i vinterhalvåret, hvor du også bør køre med vinterdæk herhjemme. Vær opmærksom på, at det i flere lande også er et lovkrav at have vinterdæk på. Det har FDM skrevet mere om i dette indlæg.

Lufttrykket i dækkene skal også tjekkes inden afrejse. I bilens instruktionsbog kan du se, hvor meget luft, der bør være i dækkene, men husk at lufttrykket skal være en nøk højere i en bil fyldt med bagage. Du kan regulere lufttrykket på de fleste tankstationer.

Rens aircondition

Aircondition findes i alle nyere biler, og det er der en god grund til. Indeklimaet har stor indflydelse på vores køreoplevelse, og det bliver en virkelig lang køretur til Kroatien, hvis aircondition ikke virker optimalt. Hos N.O. Jensen kan vi både hjælpe dig med at rense din aircondition.

kør-selv-ferie-skiferie

Påfyld kølervæske

Har du fået fyldt kølervæske på for nyligt?

 1. Find beholderen med kølervæske i motorrummet – dækslet er fremvist med et ikon, der ligner et termometer.
 2. Åbn dækslet og se, om væskeniveauet ligger på det rigtige niveau. Det er vigtigt, at du først tjekker, når bilen er afkølet, ellers kan du få en forkert måling.
 3. Påfyld dernæst kølervæske.

Vil du være sikker på, at du påfylder på det rigtige tidspunkt, med det rigtige kølervæske og i den rette mængde, så er vi klar til at guide dig: +45 96316666

Tjek oliestanden

En vigtig del af enhver bil-klargøring er at tjekke oliestanden. Kunne du forestille dig noget værre end at gå i stå med en sammenbrændt motor på Italiens bjergkæder? Nej … Det er både ærgerligt og farligt ikke at have styr på oliestanden inden din Kør-Selv-Ferie.

Sørg for, at bilen holder i plan. Åbn kølerhjelmen, og find oliepinden – du er ikke i tvivl. Tag pinden op, og tør den af i et stykke papir og sæt herefter pinden tilbage igen. Oliepinden har to streger, der indikerer MAX og MIN. Oliestanden skal ligge tæt på MAX, når du hiver den op igen. Er det ikke tilfældet, bør du kontakte dit værksted.

Opdater din navigation

Det er altid fedt at køre på nye ruter under en Kør-Selv-Ferie

HVIS DET ER MENINGEN

Selvom forventningsglæden kan blive større af at vente, så bliver den mindre af at vente for længe. Undgå forældede ruter ved at få opdateret din navigation. Kør forbi værkstedet, og få bilens GPS opdateret – så får du en bedre Kør-Selv-Ferie. I dag er der mange biler, som synkroniserer med telefonens GPS. Hvis det samme gælder i dit tilfælde, så er din navigation formentlig allerede opdateret med de nyeste ruter.

Vi anbefaler, at du under alle omstændigheder bruger lidt tid på at studere ruten. GPS’er har det nogle gange med at sende os ud på ruter, der mest af alt er egnet til geder og får. Så tjek dine muligheder forinden, og find den smarteste rute – og det er nødvendigvis ikke altid den hurtigste. Kører du i elbil, kan det også være smart at tjekke mulighederne for ladning på ruten.

Få hjælp

Som vi lagde ud med at fortælle, er vi klar til at hjælpe dig med at gøre bilen rustet til din Kør-Selv-Ferie. Det gælder, hvad enten du bare har brug for svar på spørgsmål eller har brug for en professionel bil-klargøring:

5 ekstra råd til din bilferie

Når du skal på bilferie, er det jo ikke kun et spørgsmål om at gøre bilen klar til bilferie. Du – og dine medpassagerer – skal også være helt klar. Vi giver herunder 5 ekstra råd til din bilferie:

Råd 1) Rejsedokumenter

Alle har formentlig prøvet at komme afsted på bilferie uden pas, kørekort eller billetter. Eller også har vi siddet ved siden af ham eller hende, der har glemt vigtige dokumenter – og det er virkelig ærgerligt. Især hvis du på din Kør-Selv-Ferie først finder ud af, at du har glemt vigtige dokumenter, mens du kører ned gennem Tyskland. Vi giver dig derfor en lille tjekliste, du kan benytte dig af. Tjek følgende:

 • Kørekort
 • Pas
 • Billetter
 • Medicinattest
 • Blå sygesikring
 • Registreringsattest på bil
 • Miljømærker
 • Rejseforsikring
 • Valuta

Halvdelen af tingene skal du formentlig ikke have med, men nu er du i al fald gjort opmærksom på de vigtigste papirer. Og ja, “papirer” er efterhånden et lidt forældet udtryk, da kørekort, billetter og rejseforsikring eksempelvis kan hentes på telefonen.

Råd 2) Gør dig klar på landet / landene

På din bilferie er det en god idé, at du læser lidt op på de forskellige lande, inden du kører afsted. Her hentyder vi ikke til restauranternes menukort eller hotellets faciliteter. Vi hentyder til trafikken, vejene, vejafgifterne og vejhjælpen. Søg efter de enkelte landets regler og muligheder, inden du kører afsted. Det giver ro på ferien.

Råd 3) Pak bilen ordentligt

Pakkelisten til en bilferie er jo en hel videnskab i sig selv, som vi ikke har intentioner om at bevæge os ud i. I stedet nøjes vi med at give dig svarene på selve pakningen i bilen:

Først og fremmest skal du pakke den tungeste bagage nederst. Det giver nok sig selv. Derudover skal du også forsøge at pakke den tungeste bagage så langt inde i bilen som muligt. Modsat skal du fylde tagboksen med den letteste bagage.

Husk at pakke praktisk. Sørg for, at alle de ting, du skal bruge på turen, ligger yderst, så du let kan få fat i dem. Vi kan blive ved, men som du nok kan læse, er det primære råd, at du skal bruge din sunde fornuft, når du pakker bilen.

råd-til-bilferie

Råd 4) Sjov for børnene

Ja, det er hyggeligt, at børnene glæder sig, men de må fra tid til anden også godt glemme længden på minutterne, for ellers kan det blive en lang tur for jer alle. Sørg for at have noget kørevenligt underholdning med til børnene. En iPad kan klare meget, men du kan også lave bilbingo for børnene, så de kigger lidt ud ad vinduerne. Søg efter bilbingo for mere information.

Råd 5) Kør forsigtigt

Du er muligvis en haj til at køre på de danske veje, men der er stor forskel på veje og trafikanter i andre lande. Eksempelvis er det en uskreven regel, at alle bilister stopper, når de kan se fodgængere, som vil krydse vejen – hvilket også gælder, når der ikke er et fodgængerfelt. Det gør også, at fodgængerne tager det for givet, at bilisterne er klar til en hård opbremsning. Derfor skal du holde ekstra meget øje med fodgængerne.

I andre lande bliver bilhornet brugt mere end bremsen, og i Storbritannien kører du i den anden side af vejen. At køre forsigtigt kan lyde lidt som et faderligt råd. Ikke desto mindre er det et godt råd, når du kører i en trafik med andre love og uskrevne regler.

Klar til din Kør-Selv-Ferie?

Vi håber, at du blev inspireret til din Kør-Selv-Ferie. Vores hovedpointe er, at god forberedelse gør Kør-Selv-Ferien bekymringsfri. Og ferie handler om noget om at slippe for hverdagens bekymringer.

Skal vi kigge på bilen inden ferien? Så bestil en ferieklargøring her: https://www.no-jensen.dk/kontakt/

Du kan også nøjes med at give os et kald eller sende os en mail.

GOD FERIE

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!