FAQ: Hvor langt kører en bil på literen?

Hvor langt kører en bil på literen

Hvor langt kører en bil på literen? Det er et af de mest almindelige spørgsmål, vi får, når vores kunder skal købe en ny eller brugt bil. Hvis spørgsmålet er specifikt omkring en enkelt model, er det relativt let at svare på. Men når det gælder biler generelt, er der simpelthen for mange modeller og udstyrsvarianter til at give et enkelt, dækkende svar. I denne artikel forsøger vi dog alligevel at komme med et passende svar ved at gennemgå nogle nærliggende emner, der netop påvirker svaret.

I denne artikel gennemgår vi tre emner:
  1. Hvilke biler kører typisk langt på literen, og hvad skal du kigge efter?
  2. Hvor stor forskel er der på diesel og benzin i forhold til brændstofeffektivitet?
  3. Hvad kan du selv gøre for at optimere din brændstoføkonomi?

Hvilke biler kører typisk langt på literen?

Størrelse og form

Hvor langt kører en bil på literen? Det første, du bør holde øje med, er bilens størrelse og form. Generelt vil en mindre og lettere bil køre længere på literen, fordi den naturligvis kræver mindre energi for at bevæge sig. Det er også derfor, at brændstofforbruget øges, når bilen er fuldt pakket, eller når du kører med en trailer på krogen.

Hos N.O. Jensen er vi blandt andet Suzuki-forhandler, og Suzuki Swift er et godt eksempel på, at en lille kompakt bil kører langt på literen. Ved blandet kørsel (hybrid) kan den tilbagelægge op til flotte 21,3 km/l ifølge den strenge WLTP-norm. Som en modsætning kan vi nævne Suzuki Jimny. Jimny er en fremragende offroader, firehjulstrækker og en uovertruffen arbejdshest. Men dens suveræne egenskaber kommer med en pris i form af højere brændstofforbrug, og derfor kører Jimny kun 13 kilometer på literen.

kør langt på literen-bil

En god tommelfingerregel er derfor altid at se på bilens størrelse og form. Hvis du ønsker den mest brændstofeffektive bil, skal du altså ikke kigge efter en SUV eller MPV, men derimod rette blikket mod de mindre bilklasser. Læs vores artikel om biltyper og bilklasser, hvis du vil vide mere om forskellene.

Udstyr, motor og transmissionstype på biler har også betydning

Når man skal svare på, hvor langt kører en bil på literen, kan man ikke bare sige, at en Swift kører 21,3 km på literen. Alle modeller kommer i flere varianter, der kan variere i udstyr, transmissionstyper, motorer og drivmiddel. Vi vender tilbage til det sidstnævnte punkt længere nede i artiklen.

I 2023 kan du eksempelvis få disse to varianter af samme Suzuki Swift-model:

1) Benzin Mild Hybrid – Model: Mild Hybrid Club Action

  • 1,2-liters motor.
  • Træk: 2 WD
  • Gear: 5-man.
  • HK/kW: 83/61
  • Km/l: 21,3
  • CO2 (g/km): 106
  • Energimærke: A++
  • Halvårlig ejerafgift: 550 kr.
  • Pris: 167.990 kr.

2) Benzin Mild Hybrid – Model: Mild Hybrid Club Action (trinløst automatgear)

  • 1,2-liters motor.
  • Træk: 2 WD
  • CVT (trinløst automatgear)
  • HK/kW: 83/61
  • Km/l: 19,6
  • CO2 (g/km): 106
  • Energimærke: A+
  • Halvårlig ejerafgift: 550 kr.
  • Pris: 212.990 kr.

Som det fremgår af eksemplet, er det her transmissionstypen, der gør forskellen. De to Swift-varianter er fuldstændig ens, bortset fra at variant nummer 2 har automatgear. Selvom automatgear er populært og gør mange bilkøbere glade, betyder transmissionstypen, at bilen kører kortere på literen.

Det er bare én af mange eksempler på, hvordan små forskelle kan have stor betydning. Som tidligere nævnt, kan det også være motorens størrelse eller det “tunge” ekstraudstyr, der har betydning.

Heldigvis har bilfabrikanterne gjort det nemmere for forbrugerne at sammenligne brændstoføkonomi ved hjælp af energimærkeordningen.

Energimærke

Energimærket kan give dig et pejlemærke for, om bilen er brændstofeffektiv. Mærket har til formål at angive, hvor langt kører en bil på literen (eller kWh for elbiler) og bilens CO2-emissioner. Biler klassificeres i forskellige energiklasser fra G (højt brændstofforbrug) til A (lavt brændstofforbrug). Foruden bogstaverne kan plusser (++) være med til at adskille A-klassen. Energimærkningen er under konstant udvikling. I stedet for at ændre ældre bilers energimærke har man i stedet tilføjet flere topklasser i takt med, at EU har opdateret deres krav til energieffektivitet

energimærke biler

Brændstof har betydning

I dag findes der flere forskellige drivmidler. Udover de traditionelle fossile brændstoffer, som benzin og diesel, har vi nu også hybridbiler og rendyrkede elbiler. Når det kommer til elbiler, handler spørgsmålet ikke om, hvor langt kører en bil på literen, men derimod hvor langt bilen kører pr. kWh (kilowatt-time). I denne artikel undlader vi at dykke yderligere ned i elbilernes drivmidler, men holder fokus på de klassiske drivmidler. Vi skal dog huske at nævne, at hybridbiler er en lidt anden sag. Hybridteknologien kan faktisk gøre din bil mere brændstofeffektiv ved at supplere motoren i situationer, hvor den normalt bruger meget brændstof, såsom ved acceleration.

Diesel versus benzin

Omend vi kunne dykke meget mere ned i de nyere drivmidler, har vi valgt at fokusere på benzin og diesel, da spørgsmålet “Hvor langt kører en bil på literen?” oftest hænger sammen med netop de to brændstoftyper.

Dieselbiler kører generelt længere på literen, og diesel er historisk set også billigere at tanke. Derfor vælger mange en dieselbil, hvis det primære ønske er at køre langt på literen. Her skal man dog huske på, at selvom dieselbiler kan have en bedre brændstoføkonomi, er de ofte dyrere at købe og dyrere at vedligeholde end benzinbiler. Derudover har de også højere emissioner af kvælstofoxider (NOx), hvilket er skadeligt for miljøet. Af samme grund vælger flere og flere byer i verden også at udelukke dieselkørsel. Så hvis du vil køre grønt, er dieselbiler ikke ligefrem den mest miljøvenlige løsning. En sidste vigtig pointe er, at dieselbiler kræver, at du kører længere ture for at undgå skader på partikelfilteret.

Så ja, hvis du vil køre langt på literen, skal du vælge diesel frem for benzin. MEN når det kommer til den samlede biløkonomi, skal du naturligvis tage højde for følgende:

  • Dieselbiler har generelt en højere ejerafgift (grøn afgift) på grund af CO2-udledningen.
  • Dieselbiler er som regel dyrere at erhverve.
  • Dieselbiler kan potentielt miste ekstra værdi over tid på grund af et voksende grønt fokus.
  • Dieselbiler kan blive dyre i reparation, hvis du ikke kører længere ture.

Hvis du vil læse mere om drivmidler og forskelle, kan du læse artiklen: FAQ: Hvilket drivmiddel er bedst?.

Hvad kan du selv gøre for at køre længere på literen?

Spørger du: “Hvor langt kan en bil køre på literen?”, skal du også sende spørgsmålet tilbage til dig selv. For i praksis kan biler sjældent køre så langt på literen, som det fremgår i salgsmaterialet. Det angivne tal repræsenterer kilometertallet under de allerbedste kørselsbetingelser, og vi almindelige bilister har sjældent samme optimale forhold og vil derfor opleve, at bilen ikke kører nær så langt på literen. Du vil til gengæld også opdage, at der er forskel på din brændstofeffektivitet alt efter, om du kører på motorvejen, landevejen eller i byen. Du kan nemlig gøre en hel del selv for at køre længere på literen. Her kommer en række råd, som skal hjælpe dig med at få mest muligt ud af de dyre brændstofdråber:

1) Dæktryk

Korrekt dæktryk kan sikre, at du kører længere på literen. Modsat kan ukorrekt dæktryk betyde, at bilen skal arbejde hårdere for at bevæge sig fremad. Har du eksempelvis for lidt luft i dine dæk, vil kontaktfladen med vejen være større og øge rullemodstanden. Du kan tjekke dæktrykket i din bilmanual. Derudover er det rigtige dæktryk også ofte angivet med et klistermærke i bilen. Det kan ofte findes ved brændstofdækslet, på indersiden af førerdøren eller i handskerummet.

2) Undgå ekstra vægt

Jo tungere bilen er, jo kortere kører den på literen. Vi skrev tidligere, at en mindre bil – qua størrelsen – kører langt på literen. Men det gælder altså ikke helt, hvis bilen er fyldt op med et stort læs, tagboks på toppen og en trailer på slæb. En lettere bil kører længere på literen.

3) Planlæg din rute

Ruten har stor indflydelse på, hvor brændstofeffektivt du kører. Kører du på motorvejen, bevæger bilen sig hurtigere og skal overvinde en større luftmodstand, som holder den tilbage. Derudover arbejder motoren også hårdere. Begge dele medfører, at du bruger mere brændstof på motorvejen. Skal man så bare køre i byen? … Nej. I byen er der mange stoplys, trafikkøer og generelle hastighedsskift. Hver gang bilen skal accelerere, decelerere eller bremse pludseligt, bruger din bil masser af energi. Derfor er det ikke særlig brændstofeffektivt at køre i byen.

Vælg landevejen

Det mest brændstofeffektive sted at køre er i virkeligheden på landevejen. Hvis du kan køre i samme tempo uden tung trafik, mange forhindringer og stejle bakker, giver du din bil de bedste betingelser. Med det in mente, kan det være en god idé at prioritere landeveje, når du planlægger din rute. Alt er dog sagt med måde. Så hvis du eksempelvis skal fra Aalborg til Silkeborg kan du helt eller delvist vælge landevejene frem for at køre på E45 hele vejen ned til Aarhus. Rådet gælder selvfølgelig kun, når der er tale om få minutters forskelle. Det giver jo sig selv, at du ikke skal erstatte motorvejen med en rute, der er meget længere i kilometer og tid.

rute - kør længere på literen
4) Vær forudseende

At være forudseende er en anden nem måde at køre brændstofeffektivt. Hvad indebærer det? Det indebærer, at du skal læse trafikken. Som tidligere nævnt bruger motoren en betydelig mængde energi på at accelerere, decelerere og bremse. Hvis du konstant bremser, fordi du ikke har bemærket, at trafikken er tæt, vil din bil bruge mere energi. Hvis du derimod kan finde et jævnt tempo, hvor du roligt kan følge trafikken, vil det gøre din bil mere brændstofeffektiv. Så hold øje med vejens forløb og dine medtrafikanter – det gavner også din brændstoføkonomi.

5) Kom hurtigt op i hastighed

Dette punkt skal ikke misforstås som om, at du bare skal træde speederen i bund, for så vil bilen jo netop bruge energi på at accelerere. Punktet betyder derimod, at du skal forsøge at nå den tilladte hastighed hurtigt – uden at accelerere pludseligt. Når du har nået den tilladte hastighed, kan du fortsætte med at køre i et jævnt tempo, hvilket er optimalt for din brændstoføkonomi.

6) Undgå korte ture

Hvis du nogensinde har løbet en tur, ved du, at det første stykke ofte er det hårdeste, fordi kroppen og benene lige skal i gang, hvilket kræver mere energi. Den samme tankegang kan overføres til bilens motor. Motoren bruger en del energi på at varme op og komme i omdrejninger. Når den først er varmet op, bruger den mindre energi. Af denne grund er korte køreture ikke ideelle for din brændstoføkonomi, da din bil bruger en relativt stor mængde energi for et lille formål. Skal du handle i byens SuperBrugsen, kan du derfor overveje at tage cyklen. Vi ved naturligvis godt, at det er mageligt at køre i bil – og handle ind med bil – men skal vi kigge på de elementer, der kan gøre din kørsel mere brændstofeffektiv, er det et parameter, der er værd at tage med.

7) Klimaanlæg og vinduer

Mange tænker ikke over, at brugen af aircondition også påvirker bilens energiforbrug. Men det er faktisk logisk nok; for at klimaanlægget skal fungere, kræver det energi, som leveres af motoren.

Så hvis du kun tænder for din aircondition på grund af gamle vaner, kan du lige genoverveje, om det rent faktisk er nødvendigt. Til gengæld er svaret ikke at åbne vinduerne. Åbne vinduer skaber vindmodstand, der holder bilen tilbage og dermed kræver ekstra energi fra motoren. På motorvejen kan det derfor være lige så energikrævende at køre med åbne vinduer som at have aircondition tændt. Tricket er at undgå begge dele – dog skal det understreges, at dette råd udelukkende er givet med tanke på brændstofeffektivitet.

Hvor langt kører en bil på literen?

Som vi har belyst i artiklen, afhænger svaret både af bilens størrelse, motor, udstyr, transmission og også dine egne kørevaner.

Hos N.O. Jensen sidder vi altid klar til at besvare dine spørgsmål. Vi hjælper dig gerne med beregningerne og forståelsen, så du ikke behøver nærstudere de komplekse tabeller for at finde en brændstofeffektiv bil. Vi lytter til dine behov og opstiller nogle muligheder.

Er der andet, du vil have svar på, har vi en hel blog med FAQ-artikler, som kan give dig svar på ofte stillede spørgsmål.

Har du brug for hjælp og rådgivning, så kontakt os endelig på:

Mail: no@no-jensen.dk
Tlf.: +45 96316666
Web: www.no-jensen.dk/kontakt/

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!