FAQ: Brugtvognsforhandler eller privatkøb?

Brugtvognsforhandler eller privatkøb

I dag kan du købe brugte biler hos en brugtvognsforhandler, en almindelig bilforhandler og af private sælgere. Mange vælger at købe brugt, fordi det helt naturligt er billigere at erhverve en brugt bil end en fabriksny bil. Derudover er du også sikker på, at du kan få bilen leveret omgående. At købe brugt bil betyder dog ikke entydigt, at du skal en smut forbi en brugtvognsforhandler. I dag tilbyder mange bilforhandlere også et brugtbils-sortiment, og der er utallige salg, som foregår mellem to privatpersoner.

Så hvor bør du købe din brugte bil? Det afhænger særligt af dit ønske til:

 • Udvalg
 • Pris
 • Sikkerhed

Ved en brugtvognsforhandler får du et stort udvalg, ved en privat sælger får du en god pris og ved en almindelig bilforhandler får du stor sikkerhed. Vi dykker ned i de tre muligheder og hjælper dig med at gøre valget lidt lettere.

Køb bil hos en Brugtvognsforhandler

En klassisk brugtvognsforhandler er en forhandler, som udelukkende tilbyder brugte biler.

En brugtvognsforhandler specialiserer sig i brugte biler. Al energi, viden og erfaring bunder i brugte biler. Som køber kan du derfor vide dig sikker på at få hjælp af en specialist på området. Forhandleren ved oftest alt om bilerne og deres stand. Deres erfaring og koncentration på området giver dem en dyb forståelse af bilerne og deres tilstand, hvilket kan gøre købet ekstra sikkert for dig. Derudover er en fordel ved at købe bil hos en brugtvognsforhandler også, at du ofte kan finde et stort udvalg af biler. Det omfatter forskellige bilmærker, brændstoftyper og karrosserityper. En traditionel brugtvognsforhandler er også kendetegnet ved både at købe og sælge biler. Det betyder også, at brugtvognsforhandleren har megen erfaring med at tage din eksisterende bil i bytte.

Mens brugtvognsforhandlere kan tilbyde en mere specialiseret service og et bredere udvalg, kan prisen på bilerne være en smule højere end hos private sælgere. Sammenlignet med en almindelig bilforhandler kan garantier og finansieringsmuligheder også være mere svingende fra brugtvognsforhandler til brugtvognsforhandler alt efter forhandlerens størrelse og omfang.

vrugtvogn

Nedenfor har vi listet nogle af de punkter, der ofte bliver nævnt, når vi taler fordele og ulemper ved en brugtvognsforhandler:

Fordele:

 • Specialiseret i brugte biler
 • Bredt knowhow i biler
 • Stort og bredt udvalg
 • Typisk åbne for at tage din bil i bytte

Ulemper:

 • Kvaliteten af brugtvognsforhandlere kan være svingende
 • Garantier og finansieringsmuligheder kan også være svingende
 • Ofte højere priser sammenlignet med private sælgere

Bemærk: Fordele og ulemper er nævnt ud fra mangfoldige tendenser og observationer. Alt afhænger dog af den enkelte forhandler.

Køb brugt bil hos en bilforhandler

I dagens Danmark er der også mange almindelige bilforhandlere, som også opererer som brugtvognsforhandler. Fordelene er også noget nær de samme, når du sammenligner med privatsalg.

Hos en bilforhandler er professionalismen helt i top, og du får derfor også stor sikkerhed. Når der forhandles nye biler, er bilforhandlere jo vant til at skulle imødekomme tårnhøje krav fra internationale bilfabrikanter. Denne standard afspejles i bilforhandlerens brugtbilssortiment, da deres professionelle tilgang til finansieringsmuligheder, garantier, og inspektion er konsekvent, hvad enten der er tale om en ny eller brugt bil.

Det gode ved at købe brugt bil hos en bilforhandler er også, at du kan sammenligne brugte og nye biler samme sted. Det kan være, at du overvejer at købe en brugt Mazda 2, som er registreret i 2021. I så fald kan du sammenligne bilen med Mazda 2 anno 2023. Hos bilforhandleren vil du også typisk kunne finde brugte biler i form af demobiler. Det vil sige, at du kan købe en nærmest helt ny bil, men til en lavere pris.

mazda 2

Når det gælder ulemper ved at købe brugt bil hos en bilforhandler, kan vi nævne, at prisen ofte er højere end ved privatkøb. Bilforhandlere sælger ofte også brugte biler, hvis mærker de ikke kender lige så godt, som dem de fører i huset. Modsat besidder en brugtvognsforhandler et bredere kendskab, der ikke fokuserer så intenst på specifikke bilmærker.

Udvalget af brugte biler kan også variere meget fra bilforhandler til bilforhandler. Nogle bilforhandlere har få brugte biler, da fokus primært er på salg af de nye biler.

Nedenfor har vi listet nogle af de punkter, der ofte bliver nævnt, når vi taler fordele og ulemper ved en at købe brugt bil hos en almindelig bilforhandler:

Fordele:
 • Stor professionalisme og sikkerhed:
 • De store krav fra bilfabrikanterne smitter af på brugtbilsmarkedet
 • Mulighed for at sammenligne brugte biler med nye biler
 • Du kan købe brugte biler, der næsten ikke er brugt (demobiler)
Ulemper:
 • Større fokus og viden på forhandlerens bilmærker
 • Ofte højere priser sammenlignet med private sælgere

Bemærk: Fordele og ulemper er nævnt ud fra mangfoldige tendenser og observationer. Alt afhænger dog af den enkelte forhandler.

Køb af brugte biler privat

At købe brugte biler privat har sine åbenlyse fordele og ulemper, som adskiller sig meget fra en brugtvognsforhandler og almindelig bilforhandler.

– Fordelen over dem alle er, at det typisk er billigere.

Skal bilforhandleren eller brugtvognsforhandleren købe bilerne af en privatperson, giver de jo en vis pris. Denne pris hæves efterfølgende en smule, når de så sælger bilerne videre igen. Når en privatperson køber af en anden privatperson, vil de jo kunne få bilen til forhandlerens “indkøbspris”, og derfor er der besparelser at hente. Udover at være billigere er udvalget også enormt. Det kræver ikke meget mere end en søgning på Den Blå Avis at se, hvor mange biler, der sælges privat.

Der er naturligvis også nogle lige så åbenlyse ulemper, som der er fordele.

– Risikoen må være den største ulempe ved køb af brugte biler privat.

Når du køber en brugt bil af en privatperson, skal du selv tage ansvar for sikkerheden og hele processen fra inspektion til papirarbejde. Du skal eksempelvis sørge for at tjekke for eventuel restgæld i bilen før køb, da du vil overtage gælden ved køb.

Du skal også sørge for at få den originale registreringsattest, selv besigtige bilen for fejl og mangler, selv udarbejde en slutseddel og du skal – sammen med sælger – selv omregistrere bilen. Det er meget at holde styr på, og du vil heller ikke få de garantier og sikkerhedsforanstaltninger, der typisk følger med køb fra en forhandler.

Som en modvægt får du prisen barberet ned. Derudover kender den tidligere ejer sin bil indgående, så du får også en dybere indsigt i den konkrete bil. Forhandlingen kan også være mere fleksibel, hvilket er en yderligere fordel.

køb brugte biler privat

Nedenfor har vi listet nogle af de punkter, der ofte bliver nævnt, når vi taler fordele og ulemper ved køb af brugte biler privat:

Fordele:

 • Billigere bil
 • Direkte kommunikation med ejer, der kender bilen
 • Mere fleksibel handel

Ulemper:

 • Større risiko for fejl på bilen og for at blive snydt
 • Du skal selv varetage processen med forhandling, papirarbejde, omregistrering m.m.
 • Du har ingen garantier eller tilknytning til værksted

Bemærk: Fordele og ulemper er nævnt ud fra mangfoldige tendenser og observationer. Alt afhænger dog af den enkelte sælger.

Guide til køb af brugte biler privat

Køber du en brugt bil privat, er der selvfølgelig hjælp at hente. I denne artikel giver FDM en guide til køb af brugte biler privat. Artiklen starter med at beskrive, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber brugte biler af privatpersoner. Her giver FDM følgende råd:

 • Se legitimation: Bekræft sælgers identitet.
 • Tjek restgæld: Undgå at overtage gæld.
 • Aftal bil-tjek: Kend bilens sande stand.
 • Servicebog: Kontrollér bilens vedligeholdelse.
 • Overholdt syn: Undersøg syn og kilometerstand.
 • Slutseddel: Dokumentér ejerskab.
 • Ingen forudbetaling: Betal ved fysisk overdragelse.
 • Omregistrering: Sammen med sælger eller inden for fire hverdage.
 • Original registreringsattest: Acceptér ikke kopier.
 • Undersøgelse: Research priser, fejl og mangler på bilmodeller.

Hvor skal du kigge?

Leder du efter brugt bil og har svært ved at tage et valg om, hvor du bør kigge? Så lad være med at tage valget med det samme. Der er flere værktøjer, som samler og præsenterer biler fra bilforhandler, brugtvognsforhandler og private sælgere. Her er forslag til sider og applikationer, der kan give dig et godt overblik over brugte biler til salg:

Vi tøver heller ikke med at fremhæve vores egen brugtbils-side:

N.O. Jensen – Brugte biler Nordjylland

N.O. Jensen er bilforhandler af Mazda, Suzuki, Hyundai og Aiways, men derudover forhandler vi også brugte biler i Nordjylland. Vi har flere forskellige biler og bilmærker på lager, når det gælder brugte biler til salg. Vi sørger naturligvis også for at efterleve de fordele, vi selv skriver om køb af brugte biler hos en bilforhandler: Sikkerhed, professionalisme og gode finansieringsmuligheder er vartegn hos N.O. Jensen.

Omend vi selv er bilforhandler, har vi forsøgt at give en uvildig beskrivelse af emnet ovenfor, hvor vi såmænd også har nævnt både ulemper og fordele, når det kommer til køb af brugte biler hos en almindelig bilforhandler.

Hos N.O. Jensen har vi flere demobiler til salg, hvor du ofte sparer flere tusinde kroner, ved at bilen blot er blevet afprøvet af nogle andre før dig. Leder du efter en brugt bil Nordjylland? Så vil vi meget gerne guide dig gennem mulighederne.

Kom forbi til en gennemgang af biler og muligheder. Du er også mere end velkommen til at kontakte os med spørgsmål:

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!